IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Dva nova slučaja zaraze koronavirusom u Hrvatskoj … (foto)

POTVRĐENi su novi slučajevi zaraze koronavirusom u Hrvatskoj…

ZAGREB: Hrvatska, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, petak… 28.02. 2020… 11: 22…  Dva nova slučaja zaraze koronavirusom u Hrvatskoj … (foto)

Jedan je zaraženi bliski kontakt zaraženog u Zagrebu, a drugi je bliski kontakt zaraženog u Rijeci.

Rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite , radi se o bliskim osobama dosad zaraženih.

Jedan je novi zaraženi hospitaliziran u KBC Rijeka i on je srednje dobi, a drugi u Zaraznoj u Zagrebu i on je mlađe dobi. Beroš je pojasnio kako je u oba slučaja riječ o blagim siptomima. Dodao je kako su kontakti primarno oboljelih pod nadzorom.

“Oba nova slučaja bliski su kontakti primarno zaraženih, što pokazuje da je za prijenos zaraze ipak potreban neki bliskiji kontakt. Svi novozaraženi su otprije bili u bolnici u karanteni, tako da se radi o osobama koje su se zarazile kontaktom s prvozaraženima i nije riječ o nekim novim vanjskim slučajevima zaraze. To su kontakti prvo i treće zaraženog”, pojasnila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić.

Čitaj još:   DUGO SE ČEKALO: David je ubijen zbog ulaska u jedan "žiro račun" na kojem je...

“To su sada kućne infekcije, što nas navodi na to da treba češći kontakt unutar obitelji da bi se infekcija prenijela. Svo troje bolesnika su dobro, s vrlo blagim simptomima. Nema ništa zabrinjavajuće i vjerujemo da će oni uskoro biti pušteni kući”, rekla je Markotić.

Ustvrdila je kako se dobrom odlukom pokazalo to što je Hrvatska, za razliku od Italije koja je hospitalizirala samo teško oboljele, krenula opreznijim putem pa su pod nadzor stavljeni svi kontakti zaraženih.

“Virus se ponaša kao obiteljski virus. Osam je uzoraka u obradi u cijeloj Hrvatskoj”, istaknula je Markotić i dodala kako nije neobično da postoji prijenos u užoj obitelji.

izvor index.hr