IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ANKARA: Erdogan, više ne želi novac za izbjeglice iz EU … (foto)

Predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je večeras da je odbio milijardu evra pomoći EU za prijem migranata, ako ih zadrži u Turskoj dok su hiljade na putu ka granici s Grčkom…

Ankara: Regije, Egonomija, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti utorak… 03: 03. 2020… 06. 31…  ANKARA: Erdogan, više ne želi novac za izbjeglice iz EU … (foto)

Erdogan je u Ankari primio bugarskog premijera Bojka Borisova, a nakon sastanka govorili su na zajedničkoj konferenciji za novinare. Jedna od glavnih tema bile su izbjeglice.

Turski predsjednik Erdogan je kazao kako je Turska zemlja koja je primila najveći broj izbjeglica u svijetu te kako će njegova zemlja nastaviti pružati međunarodnu zaštitu svakom čovjeku koji to bude tražio.

“Izbjeglice, azilanti, imaju pravo i slobodu napustiti državu u kojoj se nalaze. Ne govorim ni o kakvom lokalnom zakonu, prema međunarodnom pravu nije moguće nikoga prisilno držati. Ti ljudi svojom voljom napuštaju našu zemlju“, rekao je Erdogan. 

Naglasio je kako je Grčka isto tako dužna da migrantima koji dolaze do njenih granica, obezbijedi zaštitu prema međunarodnim obavezama.

“Grčki vojnici danas su ubili dvije izbjeglice, jednu teško ranili. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel za sutra je najavio posjetiti tursko-grčku granicu. Vjerovatno će svjedočiti nečovječnom postupanju prema izbjeglicama na grčkoj granici. Preporučujem mu da pogleda i šta službenici grčke obalne straže rade na Egejskom moru”, poručio je Erdogan.

Čitaj još:   VUČIĆ DANAS U ISTANBULU: PREDSJEDNIK SRBIJE I ERDOGAN BEZ DELEGACIJA ... (foto i video)

Erdogan je potom iznio kritike na račun Europske unije (EU), kazavši kako je EU obećavala milijarde eura za pomoć izbjeglicama, no poručio kako Turska više ne želi taj novac.

“Govorili su nam ‘poslat ćemo vam milijardu eura’. Koga vi varate? Mi više ne želimo taj novac. Republika Turska je dosad izdvojila 40 milijardi dolara, naći će i novac koji su oni obećavali”, rekao je Erdogan, te dodao:

“Turska je unutar svojih granica primila vise od četiri miliona izbjeglica. Nažalost, zemlje članice Europske unije i cijeli svijet još uvijek nisu shvatile šta to znači”.

Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je kako niko ne vidi niko ne vidi humanitarnu krizu oko izbjeglica koja čeka na vratima.

Ne razumijem zašto se Turskoj ne odobre resursi (za migrante). Dijeljenje tereta je jedno od glavnih načela EU-a”, rekao je Borisov, dodajući kako je neophodno ispuniti obaveze iz sporazuma.

Borisov je dodao kako će u narednom periodu vrijedno raditi u uložiti napore kako bi se zaštitili žene i djeca koje čekaju na granicama.

Čitaj još:   PORUKA IZ BEOGRADA: "Zaustavi se Milorade! Ne prizivaj zlo, obrukao si cijeli srpski rod..." (foto)

izvor agencije AA

ANKARA: Erdogan, bit ćemo primorani da otvorimo granice… (foto)

Erdogan je govorio na sastanku s gradskim predstavnicima Stanke pravde Read more

Erdogan: Potrošili smo više od 37 milijardi dolara na izbjeglice…

ERDOGAN JE Napomenuo da širom svijeta postoji oko 260 mil Read more

MOSTAR: MASOVNA TUČA MIGRANATA Sijevali noževi, povređeno dvoje ljudi…

Dvojica su, saznajemo, zadobili teže povrede i trenutno im se Read more