IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Otkriveno ko je prvi donio korona virus iz Kine u Evropu… (foto)

Infekcija je prenijeta kada su simptomi bili veoma blagi i nespecifični…

BERLIN: Svijet, Crna Hronika, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, četvrtak… 05: 03. 2020… 13: 21… Otkriveno ko je prvi donio korona virus iz Kine u Evropu… (foto)

Njemac star 33 godine možda je prvi Evropljanin koji se zarazio novim korona virus i prenio ga na druge stanovnike evropskih zemalja, objavljeno je u pismu njemačkih ljekara, koje je prenio časopis Nju Ingland džurnal of medisin (The New England Journal of Medicine)…

On je 24. januara imao respiratorne simptome i visoku temperaturu, a kada mu se učinilo da se njegovo zdravstveno stanje popravilo, vratio se na posao 27. januara.

Prethodno je bio na sastanku kojem je prisustvovala njegova kolegica iz Šangaja koja je boravila u Njemačkoj od 19. do 22. januara.

Tokom boravka u Njemačkoj ona nije imala nikakve smetnje, ali je po povratku u Kinu počela da se osjeća lošije, a 26. januara je potvrđeno da je zaražena koronavirusom, prenosi italijanski Korijere dijela sera.

Čitaj još:   ZANATI KOJE NJEMCI PLAĆAJU SUHIM ZLATOM: Nedostaje im 100.000 radnika, a ŽUDE za radnicima sa BALKANA... (foto)

Žena je obavjestila njemačke partnere koji su zatim testirani na koronavirus, a kod 33-godišnjeg muškarca je potvrđen prvi slučaj zaraze.

Poslije njega pozitivna su bila još trojica Njemaca koji su prisustvovali sastanku s partnerkom iz Šangaja.

U tekstu se napominje da je u ovom slučaju infekcija prenijeta kada su simptomi bili vrlo blagi i nespecifični.

Njemački ljekari zato upozoravaju da se virus u velikim količinama nalazi u pljuvački čovjeka i u razdoblju njegovog oporavka, što predstavlja problem prenosivosti virusa čak i nakon prestanka simptoma.

– Činjenica da infekcija može biti prisutna u organizmu i nakon što simptomi nestanu već je poznata – potvrđuje Volter Ričardi, predstavnik Izvršnog odbora Svjetske zdravstvene organizacije.

Infektolozi ističu da je zbog toga izuzetno važan nadzor nad pacijentima koji su otpušteni nakon hospitalizacije i preporučuju da redovno rade bris i nakon otpusta…

izvor agencije APF

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more