BiH

STIGLI REZULTATI: Testirani đaci koji su bili u kontaku sa zaraženim koronavirusom su … (foto)

Svih 26 učenika i 12 nastavnika iz OŠ “Branko Ćopić” u Banjoj Luci, koji su bili u kontaktu sa učenikom zaraženim virusom korona su… 

BANJA LUKA: BiH, Crna Hronika, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, četvrtak… 05: 03. 2020… 18: 21… STIGLI REZULTATI: Testirani đaci koji su bili u kontaku sa zaraženim koronavirusom su … (foto)

Svih 26 učenika i 12 nastavnika iz OŠ Branko Ćopić u Banjoj Luci koji su bili u kontaktu sa učenikom zaraženim koronavirusom su negativni na ovaj virus.To je potvrdio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Testiranje učenika i nastavnika je izvršeno nakon što su jutros potvrđena prva dva slučaja u BiH. Podsjetimo, kod stanovnika Banje Luke, koji je na radu u Italiji, i njegovog djeteta potvrđena je zaraza koronavirusom.

Muškarac i njegov sin se osjećaju dobro, a supruga odnosno majke je negativna na koronavirus.

“Dijete koje je bilo u kontaktu je dobro i oni se nalaze na Infektivnoj klinici UKC RS. Majka je negativna na virus i ona je u izolaciji u kućnim uslovima. Preporuka stručnog tima je da se svi učenici i nastavnici zadrže u izolaciji 14 dana jer moramo pratiti njihovo zdravstveno stanje. Najvažnije je zdravstveno stanje djece, roditelja i nastavnika”, rekao je ministar Šeranić.

Kazao je kako škole i vrtići nastavljaju s redovnim radom jer je ovo izolirani potvrđeni slučaj jedne porodice i virus se nije raširio u velikim razmjerama.

“To je jedinstven klaster. Mi pratimo svo stanovništvo i sve ljude koji se prijave. U ovom trenutku nemamo preporuku za bilo kakvu promjenu u obrazovanju. Razumijem zabrinutost roditelja, ali u ovom trenutku nastavljamo s našim životima normalno”, rekao je ministar.

Dodao je kako je ovo bilo očekivano i da su se za pojavu koronavirusa u BiH pripremali mjesec i po dana.

Istakao je kako je otac koji je nulti pacijent u BiH zaražen koronavirusom došao automobilom iz Italije. Vozač koji ih je vozio se vratio u Italiji gdje i živi, treća osoba iz automobila je negativna na virus, dok epidemiološka služba stupa u kontakt s četvrtom osobom koja je također na području Republike Srpske.

“Dakle, imamo 26 djece iz škole, 12 predmetnih nastavnika i četiri člana porodice koji su obuhvaćeni u ovom trenutku”, kazao je Šeranić.

Prema riječima Branislava Zeljkovića iz Instituta za javno zdravstvo RS, svih 38 analiziranih uzoraka (učenici i nastavnici) je negativno na koronavirus, ali će se u narednih 14 dana pratiti te da će testiranje biti ponovljeno.

Poručili su stanovništvu da redovno prate preporuke nadležnih institucija…

izvor iBalkan.net / agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Nataša KANDIĆ o Izjavama Političara i Rezoluciji UN- a, o Srebrenici: “Nikad niko Nijemce nije nazvao genocidnim narodom”… (foto)

Ekstremni nacionalisti iz Srbije i RS, koji su u vlasti, i prateće tzv. akademske elite…

21 minuta ago

TARIK GA JE BLIJEDO GLEDAO: Profesor u “MIlijunašu” imao tri džokera na raspolaganju, ali ih nije htio iskoristiti, kući je otišao sa… (foto, video)

Samostalno i sjajno igrao je sve do 10. pitanja... ZAGREB: Regija, Zanimljivosti, vijesti, petak, 03,…

27 minuta ago

„PRESELI SE TAMO, SEOSKA VARALICE, GLUMIŠ SRBINA, A NISI…“: Burne reakcije na društvenim mrežama nakon Dodikovih poruka iz Srbije… (foto)

„Slobodna Bosna“ donosi samo one reakcije koje nemaju uvredljiv sadržaj. Ne stišavaju se reakcije nakon…

28 minuta ago

PLJUSKOVI, GRMLJAVINA I PAD TEMPERATURE, A ONDA…: Vremenska prognoza za narednih nekoliko dana… (foto)

Danas oblačno s kišom, tokom vikenda smanjenje oblačnosti... očekuje pretežno oblačno vrijeme uz kišu i…

47 minuta ago

VIC DANA: Mostarac u rano jutro sreo komšiju kako ulazi u haustor sav prljav, onda– urnebes… (foto)

Nasmijte se uz naš odabir vica dana! MOSTAR: Regija, Zanimljivosti, petak, 03, 05. 2024…17: 42……

10 sati ago

Aleksandar VUČIĆ na IVICI NERVNOG SLOMA: “Britanci POJAČALI SNAGU REZOLUCIJE sa tri nova amandmana!”… (foto, video)

“Mi smo uputili pismo i Nijemcima i Ruandi sa našim primjedbama, molbama i zahtjevima. Nikakav…

11 sati ago

This website uses cookies.