IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Migrantima “nacrtali” kartu s rutama na Zapad, na svakoj od njih nema BiH! (foto)

Američki časopis Foreign Policy u najnovijem broju, pominju mapu “ruta” u da dozvoli hiljadama migranata da stignu u Evropsku uniju da bi izvršila pritisak na lidere EU…

ATINA: Regija, Crna Hronika, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, petak… 06: 03. 2020… 06: 31… Migrantima “nacrtali” kartu s rutama na Zapad, na svakoj od njih nema BiH! (foto) 

Grčki mediji koji su prenijeli tursku geografsku mapu s “rutama” koje vode s turske teritorije sve do Francuske i Njemačke, ocijenili su da je to još jedan dokaz da je Ankara zvanično učestvovala u pokretanju migranata i izbjeglica u pohodu ka Zapadnoj Evropi

Turska je hiljadama migranata koji se kreću ka njenoj granici s Grčkom, preporučila nove rute na putu ka Zapadu, tako što će zaobići sve zemlje bivše Jugoslavije, među kojima i BiH, prenosi Beta.

USMJERENI NA PET PRAVACA

Grčki mediji koji su prenijeli geografsku mapu s “rutama” koje vode s turske teritorije sve do Francuske i Njemačke u pokretanju migranata i izbjeglica u pohodu ka Zapadnoj Evropi.

Mapu, uz uputstva na arapskom jeziku, objavila je zvanična turska državna televizija TRT, a prenijela je i na Twitteru.

Po toj mapi, migranti i izbjeglice su usmjereni na pet pravaca kroz Tursku do pet “ulaznih mjesta” u Grčku: četiri na njenim ostrvima i jedno na kopnenoj granici, preko rijeke Evros (Marica) gdje je posljednjih dana zbog krize raspoređena čak i grčka vojska i gdje su sukobi preko granične linije skoro neprekidni.

Pošto dođu u Grčku, migranti i izbjeglice bi, po tom savjetu, trebalo da pređu u Italiju na putu ka Francuskoj koja je prikazana kao glavno odredište.

Čitaj još:   HEROJ IZ NOVOG PAZARA: ICO INSPEKTOR rukom zaustavio krvarenje upucanoj MELIHI (video)

Drugi pravac iz Turske ide ka sjeverozapadu, zaobilazeći sve zemlje bivše Jugoslavije, te prolazi preko Bugarske, Rumunije, Mađarske, Austrije gdje se put grana u dva pravca: ka Njemačkoj i ka Francuskoj.

Američki časopis Foreign Policy u najnovijem broju, pod naslovom “Erdoganove prazne prijetnje”, također pominje tu mapu “ruta” u članku o odluci Turske da dozvoli hiljadama migranata da prijeđu u Evropsku uniju da bi izvršila pritisak na lidere EU da pruže pomoć Ankari u borbi u Siriji protiv snaga predsjednika Bashara Al-Assada.

Čim je 28. februara turska vlada najavila da će prestati da kontroliše svoje kopnene i morske granice na zapadu i otvoriti prolaz za migrante koji žele da ilegalno uđu u Evropu, odmah su se pojavila organizovana, grupna obavještenja na aplikacijama “WhatsApp” i “Telegram” o takozvanim “konvojima nade” koji kreću iz Istanbula…

Objavljene su mape s detaljima gdje će otići autobusi tog “konvoja”, od kojih su neke iznajmljivale opštine, a druge privatne kompanije. U posljednja tri dana, hiljade migranata su iz svih krajeva Turske krenule ka Istanbulu i zapadnoj granici. Većina su Afganistanci, a ima i Sirijaca, Iranaca, Palestinaca, Marokanaca, Pakistanaca, Bangladešanaca i migranata iz raznih istočnoafričkih zemalja, navodi Foreign Policy.

izvor agencije

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Požar, gori objekat u industrijskoj zoni... (foto i video)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more