IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PRAVE Istine i mitovi o koronavirusu: Još nema lijeka ali ima ogroman broj savjeta …

Neki savjeti su beskorisni, ali ima i onih koji su relativno bezopasni, dok su pojedini jako opasni…

ISTANBUL: Svijet, Crna Hronika, Recepti, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, srijeda, 11. 03. 2020… 12: 53… PRAVE Istine i mitovi o koronavirusu: Još nema lijeka ali ima ogroman broj savjeta …

Za koronavirus, koji se proširio na većinu zemalja širom svijeta, još nema lijeka, ali to ne sprečava pojavljivanje ogromnog broja zdravstvenih savjeta od kojih su neki beskorisni, ali relativno bezopasni, dok su pojedini jako opasni.

Bijeli luk je očekivano sredstvo broj jedan po djelotvornosti u borbi protiv koronavirusa jer sprječava infekciju, naravno ako je vjerovati postovima na Fejsbuku.

“Bijeli luk je zdrava namirnica koja može imati određena antibakterijska svojstva. Međutim, ne postoje dokazi da je konzumiranje bijelog luka zaštitilo ljude od koronavirusa”, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Takođe, jedno od pitanja je i da li nanošenje susamovog ulja blokira unošenje koronavirusa u organizam.

“Ne. Susamovo ulje ne ubija novi koronavirus. Postoje određena hemijska sredstva za dezinfekciju koja mogu ubiti virus COVID19 na površinama”, navode u Ministarstvu.

U Ministarstvu navode da je bezbjedno primiti pismo ili paket iz Kine.

Čitaj još:   UHVAĆEN "REKORDER": Vozio mortus pijan, uradio alkotest i šokirao policajce... (foto)

“Osobe koje primaju pakete iz Kine nijesu u riziku od infekcije koronavirusom . Na osnovu analize znamo da koronavirusi ne mogu dugo preživjeti na predmetima, kao što su pisma i paketi”, ističu u Ministarstvu.

Napominju i da vakcine protiv upale pluća ne štite od novog koronavirusa.

“Vakcine protiv pneumonije, kao što su pneumokokna vakcina i vakcina protiv Haemophilus influenza tipa B (Hib), ne pružaju zaštitu od COVID19”, objašnjavaju u Ministasrtvu.

Za sada nema konkertnog lijeka koji se preporučuje za prevenciju ili liječenje COVID19.

“Međutim, zaražene osobe treba da dobiju odgovarajuću njegu radi ublažavanja i liječenja simptoma”, navode u Ministarstvu.

U Ministarstvu ističu da antibiotici nijesu djelotvorni u sprečavanju i liječenju COVID19.

“Antibiotici ne djeluju protiv virusa, samo protiv bakterija. Novi koronavirus je virus i, prema tome, antibiotike ne treba koristiti kao sredstvo prevencije ili liječenja”, objašnjavaju u Ministarstvu.

Oni su kazali da se se od koronavirusa mogu zaraziti ljudi svih starosnih dobi.

“Pokazalo se da su starije osobe i one s postojećim zdravstevnim problemima (astma, dijabetes, srčana oboljenja) osjetljivije”, ističu u Ministarstvu.

Trenutno nema dokaza da kućni ljubimci kao što su psi ili mačke mogu biti zaraženi novim koronavirusom.

Čitaj još:   MILO Đukanović: Primarna obaveza Vlade je da dobijemo punu istinu o ulozi svih aktera u događajima na Cetinju... (foto, video)

izvor cdm.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more