IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

CIFRE RASTU U BiH: Žena iz Orašja pozitivna, u RS-u još dvoje zaraženih, ukupno je 24… (foto)

Dvije osobe zaražene su u bh. entitetu RS, dok je nalaz žene iz Orašja, takođe, danas bio pozitivan na korona virus…

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, nedelja, 15. 03. 2020… 18: 26… CIFRE RASTU U BiH: Žena iz Orašja pozitivna, u RS-u još dvoje zaraženih, ukupno je 24… (foto)

Ukupno, do danas u 16 sati, 24 osobe u Bosni i Hercegovini zaražene su korona virusom…

Dva nova slučaja zaraze korona virusom potvrđena su danas u Republici Srpskoj, rekao je kasno poslijepodne Radovan Višković, premijer Vlade ovog bh. entiteta.

Gotovo istovremeno, u Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo, nalaz žene iz Orašja, koja je boravila u Njemačkoj, ispostavilo se pozitivan je na korona virus.

Uz troje zaraženih u Zenici, to je četvrti slučaj zaraze korona virusom u entitetu Federacija BiH, dok je u RS do sada zaraženo 20 osoba.

Žena iz Orašja pozitivna je na koronavirus nakon testiranja uzorka na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Pacijentica iz Orašja ima simptome poput povišene temperature. Nije smještena na KCUS-u. Uzorak joj je uzet i poslan u KCUS na testiranje. Inače, nedavno je boravila u Njemačkoj u posjeti članovima porodice koji žive tamo.

Prema dostupnim informacijama, ova pacijentica je imala mnogo kontakata posljednjih dana tako da će svi oni koji su se susretali s njom morati u samoizolaciju i pratit će se njihovo stanje.

Istovremeno, premijer RS-a Radovan Višković rekao je danas na konferenciji za novinare da su u tom enititetu zabilježena nova dva slučaja oboljevanja od koronavirusa. Jedan pacijent je iz Srpca, a drugi iz Laktaša.

Čitaj još:   Jadranka Selhanović- NAŠA ADRESA: BELVEDER 9. 5. 2022...

Ovo je ukupno 24. slučaj zaraženih od koronavirusa u Bosni i Hercegovini. Dvadeset njih je zaraženo u bh. entitetu Republika Srpska i četiri u Federaciji BiH. Inače, još dva pacijenta iz Sarajeva su testirana, ali su njihovi nalazi negativni.

– Apelujem na Predsjedništvo i Vijeće ministara da promptno zatvore granice. Još ima vremema da se spasimo. U Italiji je preko 50 intubacija na sat. Mi to nećemo moći podnijeti. Nema panike, vrlo je ozbiljno i zbog toga treba brzo djelovati.

Cijela BiH treba da mobilizira medicinske radnike i da se stave na raspolaganje građanstvu. Strogo poštovati higijenske preporuke. Svi koji mogu raditi od kuće neka tako rade. Svesti kretanje na minimum.

Stariji ne bi trebali da izlaze vani i njih treba snabdjeti svime što im je neophodno tako da mogu ostati u svojim domovima – rekla je prof dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a.

Do sada je bilo slučajeva, pa i u susjednoj Hrvatskoj, da su zaraženi i ljekari. To je izuzetno opasan scenario i BIH mora na sve moguće načine spriječiti ulazak virusa u zdravstvene ustanove poput KCUS-a, Kliničkog centra u Banjoj Luci, Tuzli, ali i sve druge bolnice.

– Svi koji imaju simptome neka se ponašaju odgovorno i disciplinovano i neka budu svjesni da sada ima i obične gripe i H1N1. Ne paničite.

Pozovite telefonom i obavijestite mobilni tim. Dobit ćete detaljne upute. Nipošto ne dolaziti u bolnice jer možete ozbiljno ugroziti čitav sistem koji vam neće moći pružiti uslugu ako se osoblje razboli.

Također, možete životno ugroziti veliki broj ležećih bolesnika. Bez panike, a sa puno odgovornosti možemo savladati ovu prijetnju – savjetovala je Izetbegović.

http://iBalkan.net

Čitaj još:   IMA LI VEĆEG SKANDALA: Opskurni Centar za obrazovanje iz Širokog Brijega ispostava u FAHRINOM hotelu!
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more