OPASNI SU NEUSTRAŠIVI, UGROŽAVAJU SEBE I DRUGE: Psihologija o utjecaju korone na mentalno zdravlje… (foto)

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Strah je normalna reakcija, ali zato panika pokreće pretjerane, pa i sumanute akcije…

ISTANBUL: Regija, Recepti, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, srijeda, 18. 03. 2020… 11: 46… OPASNI SU NEUSTRAŠIVI, UGROŽAVAJU SEBE I DRUGE: Psihologija o utjecaju korone na mentalno zdravlje… (foto)

Širenje koronavirusa u brojnim zemljama u planeti, zbog čega Vlada uvodi sve strože mjere, odražava se na raspoloženje i psihičko zdravlje ljudi.

Kako se nositi sa strahom i anksioznošću, posebice ako ćemo se poput Italije i Španjolske suočiti s pretvaranjem pojedinih gradova ili cijele jedne zemlje u karantinu, razgovarali smo s kliničkom psihologinjom i psihoterapeutkinjom Zorom Subotić.

U kojoj mjeri je strah prirodna reakcija?

– Reakcije straha su potpuno prirodne i očekivane, a u kojoj mjeri će eskalirati u paniku ili ostati zdrave reakcije, hoće li imati zaštitnu ili ugrožavajuću funkciju, ovisi o nizu faktora – prije svega o kompetentnom upravljanju ovom situacijom i odgovornom ponašanju pojedinaca. Strahovi su normalne ljudske reakcije na potencijalnu opasnost; možemo jednostavno reći da su to naši čuvari. Evolucijski su nastali da nas orijentiraju, zaštite, pošalju signal ili informaciju racionalnom mozgu da se pripremi na nešto sto nas potencijalno može ugroziti…

Čitaj još:   TURSKI MEDIJI SA ODUŠEVLJENJEM PİŠU O GESTU NOVOPAZARSKE PUBLIKE...

A šta je s panikom?

– Panika je problem; to je ‘poremećeni’ strah, te puno intenzivnija reakcija na situaciju, nego što sama situacija zahtijeva. Za razliku od straha, panika je zarazna, preplavljujuća, izgubila je funkciju da kvalitetno pripremi naš racionalni mozak na akciju, upravo suprotno – panika poremeti percepciju i racionalni um i pokrene akcije koje su pretjerane, neadekvatne, poremećene pa i sumanute.

Odluke iz panike su iracionalne, s ljudima u panici lako se manipulira. U paničnim stanjima stvaramo probleme tamo gdje ih nema i ne vidimo rješenja i tamo gdje ih ima. S druge strane, postoji i suprotan problem, a to je umanjivanje opasnosti i negiranje straha. U situaciji kad treba biti odgovoran i oprezan, tzv. neustrašivi ljudi riskiraju, ugrožavajući sebe i druge. Takvo ponašanje u ovoj je situaciji posebno opasno.

Situacija se mijenja iz sata u sat. Kako to djeluje na našu psihu?

– Naš opstanak ovisi o našoj spremnosti da se i mi mijenjamo i prilagođavamo novim uvjetima; to znanje oduvijek imamo i osobno i kolektivno. Kriza nas prisili da otkrijemo resurse koje nismo ni poznavali, oslobodimo kreativnost koja je bila uspavana. Situacija koja ograničava neke aspekte našeg života, oslobađa i proširuje neke druge što pokazuje količina duhovitih poruka i kreativnih ideja zadnjih dana. Živimo u vrijeme kad su dostupni različiti resursi – znanje, mediji, internet.

Upravo učimo velike, možda najveće lekcije za opstanak: da su prostorne granice zapravo umjetne i ne štite nas, da smo svi jako umreženi i da nije svejedno što se događa nekom negdje tamo daleko na drugom kraju svijeta jer se to vrlo brzo može dogoditi i nama. Ovo je još jedna velika šansa u kojoj svaki pojedinac može učiti odgovorno ponašanje i nije fraza kad kažemo da svatko od nas utječe na druge i na to što će se dogoditi svima nama.

Čitaj još:   Vic dana Ulazi Lala u bus i kaže...

Zora Subotić je klinička psihologinja i psihoterapeutkinja, educirala se u psihoterapiji i neuroznanosti u SAD-u, Njemačkoj i Velikoj Britaniji. Od 35 godina profesionalnog iskustva, 18 godina radila je kao klinički neuropsiholog u KBC-u Zagreb.

izvor Jutarnji list

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});