IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SRBIJA kada očekuje NAJJAČI UDAR pandemije: DVIJE SU VERZIJE! (foto)

U iščekivanju vrhunca širenja koronavirusa u Srbiji, stručnjaci se slažu u ocjeni da će on tek doći, ali nisu jedinstveni u ocjeni kada će se to dogoditi…

BEOGRAD: Srbija, Crna Hronika, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, srijeda, 18. 03. 2020… 10: 26…SRBIJA kada očekuje NAJJAČI UDAR pandemije: DVIJE SU VERZIJE! (foto)

U iščekivanju vrhunca širenja koronavirusa u Srbiji, stručnjaci se slažu u ocjeni da će on tek doći, ali nisu jedinstveni u ocjeni kada će se to dogoditi...

Pojedini misle da bi najjači udar mogao da se desi već za vikend, dok drugi smatraju da će to biti oko katoličkog Uskrsa.

Katolički Uskrs “pada” 12. aprila, a to je period kada veliki broj pečalbara dolazi u Srbiju. Uprkos molbama sa svih nivoa državnog vrha, počev od Aleksandra Vučića, za očekivati je da izvjestan broj ljudi ne posluša te apele. Upravo zato vlada vjerovanje da će koronavirus u Srbiji upravo tada imati kulminaciju.

“U suštini, bilo kakva predviđanja je nezahvalno dati. Ali takve pretpostavke su zasnovane zbog toga što kataločki Uskrs počinje ranije, a i u većini ovih zemalja krajem marta počinje raspust. Analogno prethodnim godinama, imaćemo veliki broj naših građana koji rade u dijaspori i čija deca tada imaju raspust, što znači da će tada doći u zemlju i da ćemo imati veći broj rezervoara infekcije i kontakata”, kaže dr Darija Kisić Tepavčević, epidemiolog i zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

Međutim, postoji teorija prema kojoj nas vrhunac očekuje mnogo prije, za predstojeći vikend, odnosno 10-15 dana od prvog slučaja, a bazirana je na iskustvima Italije i Španije, s tim da u tim zemljama nisu na vrijeme reagovali.

Čitaj još:   DAKLE, EVO KOLIKO ĆE VAM TAČNO PARA USKORO LEĆI NA RAČUN, AKO STE SE PRIJAVILI ZA 100 EURA POMOĆI! (foto i video)

“Obično je druga nedelja kritična, 15. dan kada kreće da skače broj. Molim vas, dajte da slušamo naša stručna lica. Nemojte slušati mene ili predsjednika, već struku. I mi smo je slušali. Važno je da ovo pobjedimo zajedno”, izjavila je Ana Brnabić.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar nije mogao da precizira kada očekuje najjači udar, pa je takođe prenio iskustva drugih država.

“Mislim da nije dobro da bilo ko licitira kada će biti, gledajući druge zemlje krenulo je poslije dve nedelje, ali svaka država je za sebe. Da se pridržavamo svega možda bismo mogli da očekujemo da sve bude završeno šest nedelja, ali dok god ja čujem automobile oko sebe, to nije dobro “, kazao je Lončar...

izvor agencije

Čitaj još:   ŠEJTANOV RJEČNIK U VUČIĆEVOJ SRBIJI: „Marš odavde bando pokvarena!“
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more