IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TRKA S VREMENOM: Na 45 ZDRAVIH OSOBA Ubrizgat će im preparat s genetskim kodom kopiranim od Covida-19… (foto)

Stručnjaci upozoravaju da će vjerojatno proći i do 18 mjeseci kako bi se znalo je li ovo cjepivo učinkovito…

ISTANBUL: Regija, Recepti, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, srijeda, 18. 03. 2020… 20: 26… TRKA S VREMENOM: Na 45 ZDRAVIH OSOBA Ubrizgat će im preparat s genetskim kodom kopiranim od Covida-19… (foto)

Prvo kliničko ispitivanje cjepiva namijenjenog zaštiti od koronavirusa počinje u ponedjeljak u Sjedinjenim Državama u Institutu za zdravstveno istraživanje Kaiser Permanente u Seattleu.

Cjepivo ne može uzrokovati Covid-19, ali sadrži bezopasni genetski kod kopiran od virusa koji uzrokuje bolest. Stručnjaci upozoravaju da će vjerojatno proći i do 18 mjeseci kako bi se znalo je li ovo cjepivo učinkovito.

U ispitivanju će sudjelovati 45 zdravih osoba, u dobi između 18 i 55 godina s područja Seattlea u idućih 14 mjeseci. Važno je naglasiti da sudionici neće biti izloženi virusu. Ovo ispitivanje je prva od tri faze koja će proučavati sigurnost cjepiva i na koji način imunosni sustav reagira na njega.

Cjepivo se prirodno razgrađuje i ne ostaje u organizmu.

Sudionici će tijekom 14 mjeseci morati 11 puta posjetiti ambulantu te obaviti četiri telefonska razgovora, uključujući jedan početni pregled, dva cijepljenja te osam kontrolnih pregleda.

Pacijenti će dobiti dvije doze cjepiva u nadlakticu u razmaku od 28 dana. Različite doze primit će 15 sudionika u svakoj grupi. Prva grupa će primiti dozu od 25 mikrograma, druga grupa dozu od 100 mikrograma, a treća 250 mikrograma. Bez obzira u kojoj su grupi, primit će istu dozu cjepiva tijekom prve i druge vakcinacije. U prvoj fazi se neće ispitivati učinkovitost cjepiva u prevenciji koronavirusa. Ta će faza doći kasnije.

Čitaj još:   Otvoren, autoput Izmir- Istanbul, dug 426 kilometara...

Ovo je prvo cjepivo protiv virusa Covid-19 koje će biti testirano na ljudima i slično je cjepivu koje se razvijalo za Zika virus. Svaki od sudionika će dobiti 100 američkih dolara za svaki posjet klinici, a oni sudionici koji odrade posjet ambulanti dobit će 1.100 dolara.

Cjepivo koristi genetski kod koji može potaknuti imunosni sistem na odgovor i borbu protiv infekcije.

Biotehnološka tvrtka koja stoji iza ovog cjepiva, Moderna Therapeutics, kaže da je cjepivo napravljeno koristeći provjereni postupak.

Oni su 24. februara predstavili prve ampule mRNA-1273 – cjepiva za ljudsku upotrebu. Prve su ampule poslane raznim institutima kako bi moglo započeti eksperimentiranje. Ampulom mRNA-1273 bi se trebao ubaciti u organizam dobrovoljaca protein ‘spike’, a cilj je aktivirati imunološki sustav.

U međuvremenu, znanstveni timovi u svijetu također su u utrci s vremenom i rade na razvoju cjepiva protiv virusa Covid-19…

Čitaj još:   UKRAJINKA KOJA JE ZATRESLA SRBIJU: Otvoreno o Miloradu Dodiku, Emiru Kusturici, Srebrenici, nacionalizmu...

izvor Jutarnji.hr

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more