Dezinfekcija ovih površina 3 puta dnevno je obavezna! Tu se virus najduže zadržava

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazala da se na nekim površinama virus može zadržati i do nekoliko dana.

Ljekari su došli do zaključka da korona virus ima sličnu sposobnost preživljavanja van tijela kao i njegov prethodnik koji je uzrokovao SARS.

Rezultati istarživanja sprovedenog u Americi su pokazali da se na određenim površinama virus može zadržati i do nekoliko sati, te ih je neophodno što češće dezinfikovati.

Ustanovljeno je da se novi korona virus na bakru zadržava i do četiri sata, na plastici i nehrđajućem čeliku dva do tri dana,  a na kartonu do 24 sata.

Najpodložnija mjesta za zadržavanje virusa su ekrani telefona, računara, tastature, kvake, nameštaj, plastični delovi u automobilu, kao i ključevi.

Čitaj još:   NESREĆA, SUDARILI SE AUTOBUS I KAMION NA AUTOCESTI: Ima poginulih i ozlijeđenih...

Takođe, nošenje nakita se ne preporučuje, a naročito prstenje i narukvica, jer ne omogućava dovoljno dobro pranje ruku. Naime, istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Džordžiji je pokazalo da osobe koje nose nakit ne mogu dovoljno dobro da održavaju higijenu jer koža ispod nakita ostaje zaštićena od dezinfekcije i postaje idealno mjesto za razvoj bakterija.

Naučnici kažu da je najpametnije obrisati najpodložnije površine asepsolom ili vodom i tečnim sapunom čim uđete u kuću, a ako je moguće i 3 puta dnevno kako bi se širenje virusa zaustavilo.

Na odjeći i drugim površinama koje je teže dezinfikovati, još uvjek nije jasno koliko dugo virus može da preživi. Iako se još uvjek rade ti testovi, poznato je da prirodna vlakna uzrokuju brže sušenje virusa, navodi Vinsent Munster, predstavnik ove studije.

Čitaj još:   POLICIJA zaustavila ŠKODU kod Kraljeva: Hitno uhapšen vlasnik vozila iz Novog Pazara... (foto)

Izbjegavajte nošenje sintetičkih vlakanajer su najmanje bezbjedna. 

izvor: agencije

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});