Italija po broju umrlih od zaraze korona virusom prestigla Kinu… (foto)

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

U zadnja 24 sata preminulo 427 osoba od COVID- 19, čime se broj preminulih od početka širenja korona virusa popeo na 3.405…

RIM: Svijet, Crna Hronika, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, četvrtak, 19. 03. 2020… 19: 26…  Italija po broju umrlih od zaraze korona virusom prestigla Kinu… (foto)

Angelo Borrelli, direktor Civilne zaštite Italije, u četvrtak predvečer kazao je da je u protekla 24 sata preminulo 427 osoba od COVID-19, čime se broj preminulih od početka širenja korona virusa popeo na 3.405. Time je Italija po broju umrlih prestigla Kinu, u kojoj je počela pandemija korona virusa i u kojoj je smrtno stradalo 3.245 ljudi, prenosi Anadolu Agency (AA).

Čitaj još:   ISTANBUL: Turska zatvara granice za putnike iz devet evropskih zemalja... (foto)

Ono što je dobro, kazao je Borrelii, je da je izliječeno 415 ljudi, ali i da je broj mrtvih manji nego prethodnog dana kada je od posljedica zaraze korona virusom preminulo 475 osoba. Međutim, i dalje je zabrinjavajući rast broja novih slučajeva zaraze, jer ih je u Italiji sada 33.190, što je za 4.480 više u odnosu na prethodni dan.

“Ukupan broj do sada zaraženih, uključujući i preminule i izliječene, je 41.035. Trenutno je na intenzivnoj njezi 2.498 ljudi, što je osam posto od ukupnog broja aktivnih slučajeva”, kazao je Borrelli, prenose italijanski mediji.

Istakao je i da je najveći broj smrtnih slučajeva u Italiji registrovan u regiji Lombardija, čak njih 2.168.

Čitaj još:   MILANO: Korona virus u Italiji odnio 197 života, starosna dob umrlih od 62 do 95 godina... (foto)

Profesor Alberto Villano, predsjednik Italijanskog društva pedijatar rekao je da je do sada 300 djece bilo pozitivno na korona virus, ali da nema ozbiljnih slučajeva.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja korona virusa proglasila “globalnu pandemiju”. Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 9.200 ljudi, a potvrđeno je preko 220.000 slučajeva zaraze korona virusom u gotovo 165 zemalja, govore podaci WHO-a.

Također, WHO je Evropu proglasio novim epicentrom pandemije korona virusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu…

izvor agencije aa

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});