IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KAZNE ZA KRŠENJE PROPISA O SAMOIZOLACIJI…Prijavite policiji OSOBU koja krši propise

Šta da radite ako poznajete nekoga ko je stigao iz inostranstva i to ih zemalja u kojima postoji korona virus, a ne nalazi se u samoizolaciji? Da podsjetimo, sada je takvih zemalja više od stotinu!

Prema obavještenju ministra policije Nenada Stefanovića, koje je prenijela TV Prva 19. marta 2020. godine, svaki građanin treba odmah da takvu osobu prijavi policiji, jer je ona dužna da po sada važećim mjerama i zakonu  bude u karantinu 28 dana od ulaska u zemlju.

Kako za sajt Yumama piše diplomirani pravnik Bojana Bogojević, evo šta zakon predviđa i kakve kazne čekaju sve one koji počine krivična djela protiv zdravlja ljudi.

U Republici Srbiji je 6. marta 2020. zabilježen prvi slučaj osobe koja je zaražena korona virusom.

Za trenutak u kome se nalazimo, moja je dužnost da čitaoce opomenem da je Krivični zakonik Republike Srbije u glavi 23 predvideo krivična djela protiv zdravlja ljudi.

Član 248. se odnosi na krivično djelo nepostupanja po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije gdje je u jednom stavu predviđeno:

“Ko za vrijeme epidemije kakve opasne zarazne bolesti ne postupa po propisima, odlukama ili naredbama kojima se određuju mjere za njeno suzbijanje ili sprečavanje, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.”

Član 249. reguliše krivično djelo prenošenje zarazne bolesti:

“Ko ne postupa po propisima, odlukama ili naredbama za suzbijanje ili sprečavanje zaraznih bolesti, pa uslijed toga dođe do prenošenja zarazne bolesti, kazniće se zatvorom do tri godine.”

Čitaj još:   SAD POD HITNO OTVARA VOJNU BAZU U ALBANIJI: Razbozi utjicaj MOSKVE, brzo naoružavanje SRBIJE i kriza u BiH... (foto, video)

Naročito je potrebno skrenuti pažnju na član 259. kojim se uređuju teška djela protiv zdravlja ljudi gdje je određeno da:

– Ako usljed djela iz čl. 249, zakonika, neko lice bude teško tjelesno povrijeđeno ili mu zdravlje bude teško narušeno, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina.

– Ako je uslijed djela iz čl. 249 ovog zakonika nastupila smrt jednog ili više lica, učinilac će se kazniti zatvorom od dvije do dvanaest godina.

Imajući u vidu sve gore navedeno, kao i nažalost zabilježen izuzetno društveno neodgovoran odnos pojedinaca koji bi trebalo da se nalaze u karantinu ili izolaciji i svojim postupcima anuliraju sve napore odgovornih, vjerujem da će isti nakon stavljanja u izgled krivičnih djela da razmisle da li će umjesto u izolaciji biti u kafiću i dovoditi u pitanje živote naše djece, roditelja i na kraju svih nas.

Da li se ikada ti isti zapitaju šta ukoliko svojim ponašanjem ugroze živote zdravstvenih radnika, onih od kojih svi zavisimo i da njihova neodgovornost može dovesti do smrtnih slučajeva?

Hajde da svi zajedno budemo pojačano odgovorni, da apelujemo na sva lica iz naše okoline, putem društvenih mreža da poštuju odredbe Zakona jer tako ćemo imati budućnosti i učiniti dobro djelo za sebe, svoje bližnje i svoju zemlju.

Izvor: Lepa & Srećna

Čitaj još:   Vic dana Mujo i Haso u Njemačkoj...
OD DANAS DOBRO PAZITE! Sarajevo je dobilo SISTEM od koga če mnoge glava zaboljeti… (foto, video)

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica je najavio nabavku Read more

VIC DANA: ĐETIĆ gledao seks kroz prozor hotela u BUDVI, pa došao kući da sve ispriča Nati… (foto)

Započnite jutro nasmejani uz iBalkan.net! vic dana... BUDVA: Regija, Zanimljivosti, Read more