IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

LJEKARI VAM SAVJETUJU, KAKO DA DIGNETE IMUNITET: Ako ste kupili ovu namirnicu, odmah je izbacite iz kuće… (foto)

POZNATI Imunolozi gostovali su u jedno TV emisiji Ordinacija, gdje su građanima dali najvažnije savjete kako da se zaštitimo od virusa, naravno, pored toga što ćemo maksimalno sprečiti kontakte…

BEOGRAD: Regija, Recepti, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, nedelja, 22. 03. 2020… 00: 01…  LJEKARI VAM SAVJETUJU, KAKO DA DIGNETE IMUNITET: Ako ste kupili ovu namirnicu, odmah je bacite iz kuće… (foto)

Imunolog prof. dr Borislav Kamenov i njegov docent  dr Momir Dunjić, su prije svega naglasili da je koronavirus novi virus koji još nije ispitan, ali su dali neke osnovne savjete za opšte podizanje imuniteta, koje je sada od ključnog značaja.

Šta svakodnevno radimo što nam ruši imunitet?

– Kada pričamo o imunologoji, endokrinologiji, mi to objedinjujemo i zovemo psiho- imuno- neuro- endokrinologija. Na prvom mjestu je psiho – psihičko stanje. Hronični stres ruši imunitet, važno je ne gajiti strah, jer skepsa, nepoverenje dovodi do skoka hormona stresa, što direktno utiče na funkciju timusa, kao glavne imunološke žljezde. Pozitivan stav i spavanje i već smo puno toga napravili za naš imunitet – kaže dr Dunjić.

Fitička aktivnost

– Umjerena fizička aktivnost je uvijek korisna, kao što je pretjerana fizička aktivnost može drastično da pogorša situaciju ako neko ima virus, imamo takav primer maratonca koji je preminuo u Italiji – istakao je Kamenov. 

Hrana i njen uticaj na imunitet

– Treba izbaciti šećere, prije svega vještačke, odnosno saharozu, ne na fruktozu, to treba unositi umjereno, to je veliki značaj šećera koji utiče na imunitet – obara ga – bijeli, grickalice, gazirana pića i tome slično. Ono što sada treba uraditi je da ne kupujemo slatkiše. Ako to koristimo – štetimo, svako unošenje šećera diže nivo insulina koje dovodi do imunoloških i endokrinih promjena u organizmu koje dovode do slabljena imuniteta – kaže dr Dunjić.

Čitaj još:   Užas na auto- putu: Leš, nađen na stazi u smijeru prema ...

Koje voće i povrće treba jesti

– Sada treba jesti tradicionalno voće i povrće na koje smo navikli i koje su jeli naši preci, to je neki mehanizam gdje znamo da smo se adaptirali kroz vjekove. To je sve zelenilo, salate, paprike, kad dođe paradajz, od voća – jabuke, kruške, limun. Povrće ima dosta vitamina C, među njima je paprika, brokoli, kupus… Kada se dobro hrani tim prirodnim produktima, onda može da se obezbjedi dovoljno vitamina – ističe Kamenov.

Sličnog mišljenja je i doktor Dunjić koji je još i dodao:

– Pristužu nove zalihe voća i povrća, ali ko još ima zalihe kiselog kupusa, turšije, u njima se može pronaći dosta vitamina C, ali i utiču na dobre bakterije varenja. Što se tiče suplemenata, većina vitamina C koji se nalazi na tržištu je hemija, tako da to treba izbjegavati. Bolje je jesti nar, biber, luk…

Kakvu vodu treba piti

– Preporuke su da se organizam hidrira, sada bih skrenuo pažnju zbog epidemije i problema s varenjem u Evropi i Sjevernoj Americi, postoji problem – loše varenje – dolazi do lošije cirkulacije na nivou pankreasa, jedna od mjera koja bi se mogla sada preporučiti da se ujutru uz ručak i večeru pa i inače tokom dana da se ne pije hladna voda, već vruća, toliko da se ne izgorimo, što topliju. Toplo uvijek djeluje protiv virusa, naš organizam tako dižemo na novi nivo rada, povećanjem temperature povećavamo i imunološku sposobnost – kaže dr Dunjić.

Crijeva i imunitet

– Čak 75 posto imuniteta se stvara u crijevima, a 100 posto lošeg imunteta isto dolazi iz crijeva, ako nešto grešimo, sve je tu. Stavite akcenat na voće i povrće, mlijeko može da bude ozbiljan problem nikako ne smije da ga koristi. Ima onih koji se nadimaju od hljeba, tako da i to treba izbjegavati. Svaka namirnica od kojih vam se nadima stomak – to ozbiljno shvatite i izbjegavajte ih – ističe Kamenov.

Čitaj još:   TEŠKA NESREĆA: Sudar dva LOVCA iznad Njemačke, PALI NA NASELJENO MIJESTO... (foto)

Suplementi

– Vitamin D kao suplement je dobar, većina ljudi ga ima sniženog, što je čovjek stariji to mu više vitamina D treba, ali je potreban svima. Tu je takođe i cink, bakar, magnezijum, vodeći uvijek računa o dozi…

Podizanje imuniteta su omega 3 masne kiseline, morska riba je odličan izvor, kao i guščje supe. Dobar savjet je naprskati propolis na nosnu sluznicu i time sprečiti prodiranje virusa…

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more