AMERIKANCI NA NOGAMA, TRAMP IZDAO NAREĐENJE: Nacionalna garda stupa na snagu u tri države… (foto)

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Predsjednik SAD Donald Tramp naredio je raspoređivanje trupa Nacionalne garde u tri države koje su najteže pogođene epidemijom korona virusa.

VAŠINGTON: Svijet, Crna Hronika, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, ponedeljak, 23. 03. 2020… 18: 31… AMERIKANCI NA NOGAMA, TRAMP IZDAO NAREĐENJE: Nacionalna garda stupa na snagu u tri države… (foto)

Vojska će biti raspoređena u Njujorku, Kaliforniji i Vašingtonu, pružaće medicinsku pomoći i uspostavljaće medicinske stanice nakon što je broj smrtnih slučajeva u zemlji porastao na 471, a broj zaraženih na 35.244.

U Njujorku postoji bojazan od nedostatka ključnih medicinskih sredstava. Istovremeno, predlog zakona za finansiranje pružanja nacionalne pomoći blokiran je u Senatu.

Opozicione demokrate žele da zakon o hitnim stimulacijama, koje vrijede gotovo 1,4 biliona dolara, odredi više novca za državne i lokalne samouprave i bolnice, dok republikanci Donalda Trampa žele da se brzo reaguje kako bi osigurali finansijska tržišta…

Čitaj još:   VODITELJKA DEA, UMALO UMRLA NA VMA: Ljekari je jedva spasli, drama trajala satima...

Tramp je, inače, opisao krizu sa kojom su SAD suočene kao rat.

-Želim da uverim američki narod da činimo sve što možemo svakoga dana kako bismo se suočili i na kraju pobedili ovog groznog nevidljivog neprijatelja, rekao je Tramp.

Medicinske stanice koje će uspostaviti Nacionalna garda imaju kapacitet od 4.000 kreveta, 2.000 je predviđeno za Kaliforniju, 1.000 za Njujork i 1.000 za Vašington. Pored toga, Tramp je rekao da je odobrio zahtjev da se proglase deklaracije o velikoj katastrofi za države Njujork i Vašington i da će isto učiniti veoma brzo za Kaliforniju. Te deklaracije, naime, omogućavanju korišćenje federalnih fondova za pružanje pomoći.

Gradonačelnik Nkujorka Bil de Blasio rekao je juče da ih otprilike 10 dana dijeli od velike nestašice.

Čitaj još:   MILE, DOŠAO NA TOBE: „Erdogan je veliki državnik, a Turska velika zemlja…“

-Ako ne dobijemo više ventilatora, ljudi će umrijeti, rekao je De Blasio.

U Njujorku je gotovo polovina registrovanih slučajeva korona virusa. U Kaliforniji zvaničnici su dali instrukcije bolnicima da ograniče testiranje na korona virus zbog nedostatka medicinskog materijala. Bolnica u Vašingtonu, koja je bila središte epidemije u SAD, navela je da bi mogla da ostane bez ventilatora do aprila.

izvor agencije

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});