IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PAO “MINI SCHENGEN”: EU, otvara pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom! (foto)

Evropska unija započeće pregovore o članstvu sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, navodi se u nacrtu odluke koju je potpisalo 27 članica bloka, u koji je Reuters imao uvid…

BRISEL: Svijet, Ekonomija, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, ponedeljak, 23. 03. 2020… 14: 31… PAO “MINI SCHENGEN”: EU, otvara pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom! (foto)

Dokument bi, prema navodima Reutersa, trebao biti spreman do kraja nedjelje. Nada o članstvu te dvije države Zapadnog Balkana često su se rušile posljednjih godina, zbog skepse koju su u pogledu borbe sa korupcijom i demokratskim tokovima u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji izražavale prije svega Francuska i njen predsjeednik Macron u manjoj mjeri i Holandija.

Pariz i Hag su, međutim, su u posljednje vrijeme smanjili pritisak. Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je sredinom februara da će podržati otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom o pristupanju EU-u, ako Europska komisija u marertu pozitivno ocijeni napredak tih država.

Grčka još nije donijela odluku o tome, ali diplomatski izvori navode da je Atina dala zaleno svijetlo za tu odluku, zbog toga što, kako ističe Rojters, dokument sadrži odredbe o snažnijoj zaštiti manjinskih prava u Albaniji.

Ukoliko ni jedna zemlja ne uloži prigovor na taj dokument, onda bi mogao biti odobren sredinom nedjelje, dodaju izvori britanske agencije.

Čitaj još:   Doktorka se ubola u srce: Sumnja se Violeta se UBILA zbog LJUBAVNIH problema... (foto i video)

Francuska je prošle godine blokirala početak pregovora s te dvije balkanske države tražeći se da prije toga promijeni metodologija pregovora i da Skopje i Tirana učine više u borbi protiv korupcije.

Sjeverna Makedonija je kandidatkinja za članstvo od 2005. i da bi uklonila blokadu Grčke čak je promijenila naziv države.

Većina zemalja članica Unije i čelnici evropskih institucija nazvali su blokiranje balkanskih zemalja “povijesnom greškom”, između ostaloga, i zbog sve većeg utjecaja Kine i Rusije na Balkanu.

Evropska komisija (EK) je početkom februara predložila novu i strožiju metodologiju pregovora o pristupanju EU-u, što je bio uvjet Francuske za otvaranje pregovora sa S.Makedonijom i Albanijom.

Hrvatska, koja u prvoj polovini 2020. predsjeda EU-om, organizira u maju u Zagrebu samit EU-Zapadni Balkan na kojem bi sve zemlje Balakana, među njima i BiH, trebale dobiti jasnu perspektivu članstva u Uniji.

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, pokušao je iskoristiti zastoj pregovora EU s Albanijom i S.Makednonijom, ponudivši “alternativni plan” suradnje balkanskih država u vidu “mini Scengena” gdje bi Srbija imala centralnu ulogu. Osim Srbije, taj plan su načelno prihvatile još samo Albanija i Sjeverna Makedonija, ali sada, nakon što je EU odlučila otvoriti pregovore o članstvu te dvije džave, Vučićev plan je definitivno pokopan, budući da su ostale zamlje Balkana, među kojim i BiH, taj plan odbile kao neprihvatljiv surogat članstvu u EU.

Čitaj još:   NAJLJUBOMORNIJA ŽENA na SVIJETU: Kaže da za to ima DOBAR RAZLOG- "Moj muž mora da prođe POLIGRAF"... (foto, video)

(iBalkan.net/Agencije)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more