PAO “MINI SCHENGEN”: EU, otvara pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom! (foto)

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Evropska unija započeće pregovore o članstvu sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, navodi se u nacrtu odluke koju je potpisalo 27 članica bloka, u koji je Reuters imao uvid…

BRISEL: Svijet, Ekonomija, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, ponedeljak, 23. 03. 2020… 14: 31… PAO “MINI SCHENGEN”: EU, otvara pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom! (foto)

Dokument bi, prema navodima Reutersa, trebao biti spreman do kraja nedjelje. Nada o članstvu te dvije države Zapadnog Balkana često su se rušile posljednjih godina, zbog skepse koju su u pogledu borbe sa korupcijom i demokratskim tokovima u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji izražavale prije svega Francuska i njen predsjeednik Macron u manjoj mjeri i Holandija.

Pariz i Hag su, međutim, su u posljednje vrijeme smanjili pritisak. Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je sredinom februara da će podržati otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom o pristupanju EU-u, ako Europska komisija u marertu pozitivno ocijeni napredak tih država.

Grčka još nije donijela odluku o tome, ali diplomatski izvori navode da je Atina dala zaleno svijetlo za tu odluku, zbog toga što, kako ističe Rojters, dokument sadrži odredbe o snažnijoj zaštiti manjinskih prava u Albaniji.

Čitaj još:   Austrijancima, zastao dah o TROJICI BALKANACA: Imena igrača uhapšenih i šta su sve uradili ... (foto)

Ukoliko ni jedna zemlja ne uloži prigovor na taj dokument, onda bi mogao biti odobren sredinom nedjelje, dodaju izvori britanske agencije.

Francuska je prošle godine blokirala početak pregovora s te dvije balkanske države tražeći se da prije toga promijeni metodologija pregovora i da Skopje i Tirana učine više u borbi protiv korupcije.

Sjeverna Makedonija je kandidatkinja za članstvo od 2005. i da bi uklonila blokadu Grčke čak je promijenila naziv države.

Većina zemalja članica Unije i čelnici evropskih institucija nazvali su blokiranje balkanskih zemalja “povijesnom greškom”, između ostaloga, i zbog sve većeg utjecaja Kine i Rusije na Balkanu.

Evropska komisija (EK) je početkom februara predložila novu i strožiju metodologiju pregovora o pristupanju EU-u, što je bio uvjet Francuske za otvaranje pregovora sa S.Makedonijom i Albanijom.

Hrvatska, koja u prvoj polovini 2020. predsjeda EU-om, organizira u maju u Zagrebu samit EU-Zapadni Balkan na kojem bi sve zemlje Balakana, među njima i BiH, trebale dobiti jasnu perspektivu članstva u Uniji.

Čitaj još:   UŽAS: Policajac RAJAN ubio majku SENKU pa izvršio samoubistvo...(foto)

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, pokušao je iskoristiti zastoj pregovora EU s Albanijom i S.Makednonijom, ponudivši “alternativni plan” suradnje balkanskih država u vidu “mini Scengena” gdje bi Srbija imala centralnu ulogu. Osim Srbije, taj plan su načelno prihvatile još samo Albanija i Sjeverna Makedonija, ali sada, nakon što je EU odlučila otvoriti pregovore o članstvu te dvije džave, Vučićev plan je definitivno pokopan, budući da su ostale zamlje Balkana, među kojim i BiH, taj plan odbile kao neprihvatljiv surogat članstvu u EU.

(iBalkan.net/Agencije)

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});