IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

UŽAS Njujorka: Metropola se pretvara u predgrađe korone u njemu je 5% svih slučajeva zaraze na planeti… (foto)

Broj zaraženih koronavirusom naglo je porastao u američkom gradu New Yorku, piše The Guardian…

NEW YORK: Svijet, Crna Hronika, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, ponedeljak, 23. 03. 2020… 14: 31…  UŽAS Njujorka: Metropola se pretvara u predgrađe korone u njemu je 5% svih slučajeva zaraze na planeti… (foto)

U nedjelju popodne bilo je više od 15 hiljada zaraženih, što je znatno povećanje u odnosu na 4.812 zaraženih koliko ih je bilo u subotu. Taj se rast pripisuje i opširnijem testiranju, ali i ubrzanom širenju virusa gradom…

U SAD-u trenutno ima više od 30 hiljada zaraženih koronavirusom. Od bolesti koju koronavirus uzrokuje za sada je preminulo 390 osoba. Najviše smrtnih slučajeva, njih 114, zabilježeno je upravo u New Yorku.

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio i guverner savezne države New York Andrew Cuomo upravo su zbog toga zatražili žurniju pomoć od federalne vlade Sjedinjenih Američkih država.

U nedjelju u 20 sati na snagu je stupila Cuomova odluka da sve tvrtke u saveznoj državi New York koje se ne smatraju nužnima za život prestaju s radom. Istovremeno, svim je Njujorčanima naređeno da ostanu u svojim domovima. Cuomo je obustavu poslovanja najavio prošlog petka.

De Blasio i Cuomo u nedjelju su izvršili pritisak na Bijelu kuću da im pomogne s nabavom neophodnih medicinskih potrepština. “Ako predsjednik ne poduzme nešto, umrijet će oni koji bi inače mogli preživjeti”, rekao je de Blasio za NBC. “Ako u narednih 10 dana ne dobijemo još respiratora, umrijet će ljudi koji ne moraju umrijeti”, rekao je gradonačelnik New Yorka za CNN.

Čitaj još:   ZENICA ZAVIJENA U CRNO- TUGA DO NEBA: Hrabri ALEN Talić, izgubio bitku za život, sestra AJLA potvrdila TUŽNU VIJEST... (foto)

Predsjednik SAD-a Donald Tramp u nedjelju je obećao da će dodatnu pomoć poslati u saveznu državu New York, ali i u druge zarazom teže pogođene savezne države kao što su Kalifornija i Washington, koje se obje nalaze na zapadnoj obali SAD-a. U New York će tako “unutar 48 sati” poslati dodatne količine maski za lica, a aktivirat će se i nacionalna garda kako bi se za oboljele osiguralo još hiljadu bolničkih kreveta.

izvor agencije

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more