KARL BILD PROZVAO VUČIĆA: : “Kad STIŽE medicinska oprema iz Kine, PRAVITE SPEKTAKL, a iz EU PREŠUTITE”

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Bivši švedski ministar vanjskih poslova razotkriva mutne poteze vlade u Beogradu, piše zaagrebački Jutarnji list. Evropska komisija odlučila je stvoriti strateške zalihe medicinske opreme poput ventilatora i zaštitnih maski kako bi se pomoglo zemljama EU u kontekstu pandemije COVID-19. To je jedna od odluka EU vezanih za borbu protiv korona virusa. Ta je odluka donesana u sklopu Mehanizma civilne zaštite EU.

„Važno nam je da je od 2014. Srbija uključena u Mehanizam civilne zaštite EU, što nam omogućava da uživamo tako značajnu podršku s istim pravima kao i pune države članice EU“, rekla je ministrica za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović.

Što dakle znači da Srbija ima ista prava kao i člance EU da sudjeluje u korištenju tih strateških zaliha. O čemu se u Srbiji gotovo da nije pričalo.

Čitaj još:   ŠEJTANOV RJEČNIK U VUČIĆEVOJ SRBIJI: „Marš odavde bando pokvarena!“

“Europski povjerenik za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi najavio je paket mjera za podršku Srbiji u borbi protiv koronavirusa. Paket uključuje financijsku pomoć u vrijednosti od 93 miliona eura. Neposredne mjere će iznositi 15 miliona eura”, objavila je Europska komisija. Ni o tome se nije pričalo u medijima u Srbiji.

I još jedna izuzetno važna stvar koja se ne čuje iz usta srpskih političara. EU šalje pomoć. Kina šalje medicinsku opremu koju treba platiti. Što je potvrdio ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.

Predsjednik Srbuje Aleksandar Vučić je evropsku solidarnost nazvao bajkom i optužio blok za licemjerje. Prema Vučićevim riječima, EU nije bila voljna prodati ili pružiti robu potrebnu za suzbijanje hitne medicinske situacije: “To su isti ljudi koji su od nas tražili da popravimo svoje tendere kako bismo isključili Kineze, kako bi firme iz EU dobile srpski novac. Sada im srpski novac više nije dovoljno dobar”.Riječ o klasičnom postupku srpske politike koja u javnosti prenaglašava pomoć iz Kine i Rusije, a minimizira onu iz EU. Slušajući njihove izjave stječe se dojam da je Kina najveći ulagatelj u Srbiju – a tek je deveti.

Čitaj još:   VOĐA PROTESTA, PRIJETI KALAŠNJIKOVIM: Idemo u ustanak da čistimo šljam?!

Glavni je ulagač Njemačka, 65% trgovinske razmjene se obavlja s EU. No, to se uvijek prešuti.

izvor: SB

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});