IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Švedske”liberalne”strategije borbe protiv koronavirusa… (foto)

Švedska ima uvedene restriktivne zaštitne mjere, ali one su značajno “mekše” nego u ostalim europskim zemljama, zabranjena su okupljanja više od 50 ljudi, ali škole, restorani, kafići i teretane i dalje su otvoreni…

ŠTOKHOLM- MALME: Svijet, Crna Hronika, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, nedelja… 29. 03. 2020… 19: 51… Švedske”liberalne”strategije borbe protiv koronavirusa… (foto)

Švedska to radi uprkos činjenici da je u toj zemllji više od tri hiljade pozitivnih na Sars-CoV-2, te 105 umrlih, što je uvjerljivo najviše u Skandinaviji.

To je, dakako, naišlo na podijeljene reakcije javnosti. Neki smatraju da Švedska srlja u kataklizmu biblijskih razmjera, dok drugi javno kritiziraju takve stavove tvrdeći da otpor vlastima sada nikako nije potreban.

Švedska se poziva na naučne modele predikcije, odnosno predviđanja daljnjeg razvoja epidemije. Ipak, kako piše BBC, niko ne može sa sigurnošću reći kako će se situacija dalje razvijati. Navode kako su prošlog vikenda u Švedskoj čak bili otvoreni i noćni klubovi, uz restrikciju od maksimalno 50 gostiju. Dodaje se i kako je zima bila duga i hladna, pa su mnogi ovih dana pohrlili na otvoreno kako bi uživali u kojoj zraci sunca.

Iako su uvedene i neke oštrije restrikcije, poput spomenutog ograničenja broja osoba kojima je dozvoljeno okupljanje, švedske vlasti zasad ipak građanima umjesto naredbi i zabrana daju uglavnom preporuke, a na njima je da odluče u kojoj će ih mjeri slijediti. Sudeći prema prizorima s ulica tamošnjih gradova, ogromna većina ih se pridržava.

Kompanija koja upravlja javnim gradskim prijevozom u Sotckholmu kaže da joj je broj putnika prošle sedmice bio upola manji od prosjeka, a prema nekim istraživanjima, gotovo polovina stanovnika glavnog grada radi od kuće, a pritom valja napomenuti da u ured, zahvaljujući tehnološkim inovacijama i poslovnoj kulturi koja godinama promovira rad od kuće i fleksibilno radno vrijeme, ne dolazi čak 90 posto zaposlenika najvećih firmi.

Čitaj još:   SARAJEVO: Novi policijski komesar Kantona...

U ovoj činjenici krije se jedan od ključeva vladine strategije, a to je samoodgovornost.

Valja istaći kako je švedski premijer Stefan Löfven pozvao na oprez, unatoč liberalnijim mjerama u odnosu na ostatak svijeta.

– Mi odrasli moramo se ponašati kao što se ponašaju odrasli ljudi. Najgore je širiti tračeve i paniku. Niko u ovoj krizi nije sam, ali lična odgovornost je sada posebno važna – rekao je.

Sudeći prema velikoj anketi koju je o tom njegovom istupu provela agencija Novus, većina Šveđana podržava vladinu antikorona strategiju. Istovremeno, veliki dio tamošnje javnosti ima snažno povjerenje u javne institucije pa zato u ogromnim postocima i slijede njihove preporuke. BBC navodi da bi važan faktor mogao biti i demografski ustroj države, s obzirom da je u Švedskoj kudikamo više kućanstava u kojima živi samo jedna osoba, za razliku od mediteranskog bazena u kojemu nije rijetkost da u istom objektu živi i nekoliko generacija iste obitelji, što značajno uvećava mogućnost širenja zaraze.

Većina pretpostavki bazira se na podacima koje zasad imamo u vezi epidemija ebole, gripe i SARS-a. Švedska ima malu populaciju i svega jednu metropolitansku regiju, što je čini posebno zanimljivom za proučavanje ove pandemije.

– Mislim da su ljudi skloni slijediti preporuke, ali u ovako kritičnoj situaciji nisam sigurna je li to dovoljno, kaže epidemiologinja Emma Frans s instituta Karolinska. Ona pritom poziva na ‘jasnije upute’ ljudima o načinu na koji bi trebali stupati u interakcije s drugima na javnim mjestima, trgovinama ili teretanama.

– Povijest će presuditi koji su političari i naučnici donijeli najbolje odluke dosad. Niko zapravo ne zna koje će mjere biti najučinkovitije. Ono što vam mogu reći da mi je drago što ja nisam jedna od onih koji donose odluke, zaključila je doktorica Frans.

Čitaj još:   KOLINDINA NA NOĆNOJ STRAŽI: NAPAO JE, ROJ STRŠLJENOVA NA GRANICI BIH ...

(Jutarnji list / iBalkan.net)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more