IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Danas na snazi narandžasti meteoalarm: Od sutra sunčano sve do 13. aprila… (foto)

Jutra će postepeno biti sve toplija, tako da se mraz više ne očekuje u nižim područjima…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti, nedelja… 05. 04. 2020… 00: 31… Danas na snazi narandžasti meteoalarm: Od sutra sunčano sve do 13. aprila… (foto)

Suh vremenski period je pred Bosnom i Hercegovinom u trajanju od najmanje desetak dana, a danas olujni udari bure u Hercegovini, kazao je meteorolog Nedim Sladić u razgovoru za bh printane medije…

“U prizemlju je vidljivo jačanje anticiklonalnog polja sjevernije od naših područja, a njen ogranak se pruža i preko naših područja. Razlika u pritisku, sniženijeg na jugu usljed utjecaja ciklonalne aktivnosti u Egeju, te povišenijeg na sjeveru usljed daljnjeg jačanja polja anticiklone uzrokuje vjetrovito vrijeme u većem dijelu naše zemlje, a u cirkulaciji ovih sistema, naše područje potpada pod istočno i sjeveroistočno strujanje…

Naročito to vrijedi za Hercegovinu, jugozapadnu i zapadnu Bosnu gdje će puhati umjerena do jaka bura, povremeno i s olujnim udarima brzine do 75 kilometara na sat. U ostatku zemlje umjeren do umjereno pojačan vjetar, istočnog i sjeveroistočnog smjera”, kazao je Sladić.

nedjelja, 05.04.2020.
Pod uticajem anticiklone i uz povoljne biometeorološke prilike, većina populacije će biti boljeg raspoloženja. Duži sunčani intervali i porast temperatura zraka tokom dana, pozitivno će djelovati na opštu sliku, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata dodatno će se umanjiti.

Čitaj još:   Đaci u Srbiji ponavljaju jezivo pitanje poslije masakra: Škole se za noć promijenile nakon tragedije... (foto, video)

ponedjeljak, 06.04.2020.
Slično kao u proteklom periodu, uz povoljnije biometeorološke prilike većina populacije će biti boljeg raspoloženja. U jutarnjim satima, kod osjetljivih osoba moguće su slabije poteškoće usljed nešto nižih temperatura. Sa odmicanjem dana posvuda će otopliti i biće ugodnije. Poželjno je slojevito se odjenuti.

Istakao je da je danas na snazi narandžasti meteoalarm koji je Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine i Republički hidrometeorološki zavod Republike Srpske proglasio za šire područje zapadne i jugozapadne Bosne i Hercegovine, ali i dijelove Krajine i jugoistoka Bosne, uključujući regije Bihać, Mostar, Trebinje, Livno i Foča.

“A vremenske prilike su od ponedjeljka povoljne u cijeloj zemlji. Vjetar će posvuda oslabjeti do kraja dana. Prema svim dostupnim izračunima prognoznih modela, cijelu iduću sedmicu prevladavat će sunčano vrijeme. Od sredine sedmice, a naročito pred kraj radne sedmice, temperature zraka se kretati većinom od 17 do 24 stepena Celzijusovih u većem dijelu zemlje, lokalno moguće i do 26 na sjeveru i jugu zemlje”, kazao je mladi meteorolog.

Naglasio je da će sunčano vrijeme potrajati sve do 13. aprila 2020. godine.

“Jutra postepeno sve toplija, tako da se mraz više ne očekuje u nižim područjima. Za sada nisu vidljiva nova izraženija zahlađenja. Prva polovina aprila je prilično suha na prognoznom materijalu”, zaključio je Sladić na kraju u prognozi za naredne dane.

http://iBalkan.net

Čitaj još:   TREBA Pogledajti izlaznost po opštinama u prvom krugu predsjedničkih izbora u CG... (foto)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more