IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Muslimani, Lejletu- l -berat veče proveli u kućama zbog korona virusa… (foto)

Pandemija koronavirusa zatvorila je ulaske i prilaze džamijama obustavljene su kolektivni namazi i molitve i druge vjerske aktivnosti, muslimani su ovu mubarek noć proveli uz molitve u svojim domovima i kućama…

ISTANBUL- SARAJEVO- NOVI PAZAR: Regija, Zanimljivosti, vijesti, srijeda… 08. 04. 2020… 10: 51… Muslimani, Lejletu- l -berat veče proveli u kućama zbog korona virusa… (foto)

Muslimani su širom dunjaluka predhodnu veče obilježavaju Lejletu- l -berat, noć oprosta, sudbine i želja…

Mubarek noć Lejletu- l -berat je nastupila sa akšamskim ezanom, a predstavlja vjesnik nadolazećeg mjeseca posta, ramazana.

Iako su zbog pandemije koronavirusa u džamijama obustavljene kolektivne molitve i druge vjerske aktivnosti, brojni muslimani ovu mubarek noć provode uz molitve u svojim domovima.

Globalna pandemija ni muslimane u Turskoj nije spriječila da obilježe ovu noć, pa su mnogi u krugu članova porodice u svojim domovima odvojili vrijeme i za Lejletu-l-berat.

Nakon što su obavili molitvu, mnogi su mubarek noć obilježili učenjem Kur'ana te uputili dove da što prije prestane pandemija i ratovi u svijetu kao i da se svi bolesni što prije oporave.

Čitaj još:   Živković: PERSONA NON GRATA- BOLJE IKAD, NEGO NIKAD

Učenjem u Kur'anu se ova noć spominje u poglavlju Ad-Duhan (Dim) u kojoj Allah, dž.š., kaže da je to blagoslovljena noć u kojoj Bog određuje sve svoje odredbe. Lejletu-l-berat znači oslobađanje, čišćenje. Allah, dž.š., u toj noći oslobađa od grijeha veliki broj ljudi.

Ova mubarek noć ima više imena, noć polovine ša'bana, noć oprosta, noć oslobođenja, noć izlaganja djela, noć rasporeda i odluke. Po časnome hadisu, naziv ove noći je “Nisfuš-Ša‘ban”, što znači polovina mjeseca ša'bana.

Tradicionalno muslimani ovog podneblja mubarek noći provode učeći Kur'an-i-Kerim, klanjajući nafile uz zikr-često spominjanje i veličanje Gospodara, kao i upućivanjem dova Svemilosnom…

http://iBalkan.net

DANAS ponesite kišobrane, biće pretežno oblačno vrijeme uz temperature do 33 stepena C… (foto)

Pretežno oblačno, povremeno sa kišom. najniža jutarnja temperatura oko 16° Read more