IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Pacijenti u Njemačkoj odbili intubaciju i priključenje na respirator… (foto)

Neki pacijenti bi radije da umru nego da budu na respiratoru, pokazuje nova studija…

BERLIN: Regija, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, petak… 10. 04. 2020… 11: 01…  Pacijenti u Njemačkoj odbili intubaciju i priključenje na respirator… (foto)

Pojedini pacijenti u Njemačkoj, tokom aktuelne pandemije korona virusa, odbili su intubaciju i priključenje na respirator, pokazuje studija koja je objavljena u medicinskom časopisu “Dojče ercteblat”…

To je bio slučaj kod četiri pacijenata koji su, zbog svoje starosti ili teških ranijih oboljenja, sami željeli da odlučuju koju tepariju žele u slučaju pogoršanja bolesti, a ljekari su se u tim slučajevima brinuli da bolesnici mogu umrijeti bez bolova i u dostojanstvu, navodi se u studiji.

Ljekari univerzitetske klinike u Ahenu studiju su izradili na osnovu prvih 50 slučajeva korone koji su u njihovoj bolnici hospitalizovani.

Prema studiji, 24 od njih moralo je biti intubirano i stavljeno u vještačku komu.

Sedam pacijenata je umrlo…

Kovid pacijentu su bili prosječne starosti 65 godina i svi su imali ranije bolesti, prije svega visoki pritisak, dijabetes i oboljenja disajnih puteva.

Na početku oboljenja mnogi su imali temperaturu, kašalj ili su imali problema sa disanjem.

Čitaj još:   Na gradskom mezarju Bare klanjana dženaza i ukop Seadu Hadžijahić sportskom novinaru... (foto i video)

– U bolnici smo često videli naznake upale pluća. Tipično je bilo da su pacijenti imali temperaturu više dana, a infektivne laboratorijske vrijednosti su bile dugo povišene, te im je bio potreban kiseonik. Kod nekih pacijenata tokom hospitalizacije dođe do daljeg pogoršanja – prenio je rukovodilac studije Mihael Dreer.

Kada se pogorša situacija, onda moraju biti stavljeni na respirator i u vještačku komu.

– Pacijenti su, naravno, preplašeni. Ali kada im se objasni šta se dešava, i šta se mora učiniti, se većina umiri – rekao je Dreer dodajući da je za mnoge opterećenje što ne mogu da prime posjete...

izvor agencije

Dnevni horoskop za 24. januar 2021. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi Read more