UKIDANJE KARANTINA: Mora se ispuniti šest faza jasani su iz SZO! (foto i video)

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Direktor SZO je upozorio da “to znači da se restriktivne mjere moraju ukidati polako i kontrolisano, to se ne može uraditi sve odjednom”.

ŽENEVA: Svijet, Recepti, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, utorak… 14. 04. 2020… 14: 21…  UKIDANJE KARANTINA: Mora se ispuniti šest faza jasani su iz SZO! (foto i video)

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je upozorila države širom svijeta da prerano ne ukidaju restriktivne mere uvedene radi zaustavljanja pandemije COVID-19.

Dok se Covid-19 ubrzava veoma naglo, usporava se mnogo sporije. Drugim riječima, put naniže je mnogo sporiji od puta naviše – poručio je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

On je upozorio da “to znači da se restriktivne mjere moraju ukidati polako i kontrolisano. To se ne može uraditi sve odjednom”.

– Mere kontrole mogu se ukinuti samo ako su na snazi odgovarajuće javne zdravstvene mjere, uključujući značajan kapacitet za traženje kontakata (obolelih) -rekao je Adhanom Gebrejesus.

On je ukratko, u šest tačaka, najavio novu strategiju SZO koja će biti dostavljena državama o tome šta treba da utvrde prije no što razmotre ukidanje socijalnog distanciranja i sličnih mjera.

Čitaj još:   DUŠICA, POSLIJE BOTOKSA: Promijenila LIČNI opis, usne samo što joj ne eksplodiraju (foto)

Prvo je da prenošenje virusa “treba da bude pod kontrolom”…

Drugo je da “zdravstveni sistem ima kapacitet da otkriva, izoluje i liječi pacijente, i da prati svaki kontakt”.

Treće je da je “rizik od pojave bolesti COVID-19 u bolnicama i staračkim domovima bude smanjen na minimum”…

Četvrtka tačka koju države treba da utvrde prije no što razmotre ukidanje mjera, jeste “da su preventivne mjere na snazi na ključnim mijestima kao što su škole, radna i druga mjesta gdje ljudi moraju ići”.

Peta tačka je da “treba biti u stanju da se upravlja rizikom uvoza bolesti iz inostranstva”, rekao je generalni direktor SZO.

Poslednja, šesta tačka nove strategije SZO je da su “društvene zajednice u potpunosti obavještene, angažovane i da su u stanju da se prilagode ‘novoj normalnosti’ “.

Čitaj još:   Dodik arlaukno,pa pisao Trampu: "25. novembar, nije moj dan državnosti"...

Svaka zemlja, rekao je Adhanom Gebrejesus, trebalo bi da primenjuje “sveobuhvatni set mjera za usporavanje prenošenja bolesti i spasavanje života, s ciljem da se dostigne stabilno stanje malog prenošenja ili da ga uopšte nema”.

Zemlje moraju da uspostave ravnotežu između mjera koje omogućavaju rad preopterećenih zdravstvenih sistema, i društevno-ekonomskog uticaja tih mera, ukazao je on.

Znamo i, nastavio je on, da se “virus lakše širi na mjestima punim ljudi, poput staračkih domova”.

Takođe znamo, rekao je direktor SZO, da su “rano nalaženje oboljelih, testiranje, izolovanje staranje o svakom slučaju i nalaženje svakog njhovog kontakta od suštinskog značaja za zaustavljanje prenošenja bolesti”…

izvor agencije AFP

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});