JEZIVO: Spisak životinja iz zoo vrta koje će morati da zakolju zbog korone… (foto)

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Direktorka jednog zoološkog vrta kaže da će možda morati da zakolju neke životinje kako bi nahranili druge…

NOJMINSTER: Svijet, Crna Hronika, Zanimljivosti, vijesti, subota… 18. 04. 2020… 00: 01…  JEZIVO: Spisak životinja iz zoo vrta koje će morati da zakolju zbog korone… (foto)

Direktorka jednog zoološkog vrta u Njemačkoj kaže da će možda morati da zakolju neke životinje kako bi nahranili druge. Širom zemlje su zoo- vrtovi u teškim finansijskim nedaćama otkako nema posjetilaca.

To je bila izjava od koje se koža ježi. Verena Kaspari, direktorka zoološkog vrta u Nojminsteru, u prisustvu novinara agencije DPA naglas je razmišljala o tome šta bi se moglo dogoditi ako se kriza sa koronom zaoštri.

Ukoliko, a to je stvarno najgora moguća opcija, ukoliko ne budem više imala novca za hranu životinja ili ako moj dobavljač hrane zbog restrikcija ne bude mogao da isporučuje – onda bih klala neke životinje, kako bih nahranila druge – rekla je Kaspari. Čak je već sastavljena i lista životinja koje bi prve otišle pod nož.

Životinjski park Nojminster na sjeveru Njemačke je trenutno zatvoren, kao i svi drugi zoološki vrtovi. I to već sedmicama. To znači da nema posetilaca, pa ni glavnog izvora prihoda.Troškovi: 50.000 eura dnevno

Čitaj još:   JEZIVO: KRENUO DA UBIJE DJECU, SUPRUGU I MAJKU, Ispalio 3 metka u ženu...

Dok mnoga preduzeća mogu u kriznim periodima da smanje troškove, zoološkim vrtovima to jedva da je moguće. Jer životinje moraju da jedu, da imaju medicinsku njegu i žive u čistim prostorima – svejedno da li ima posetilaca.

– Zoološki vrt u Kelnu ima troškove od 50.000 eura dnevno – kaže Folker Homes iz Udruženja zooloških vrtova. Tom udruženju pripada 56 vrtova u Njemačkoj s ukupno oko 35 miliona posetilaca godišnje.

Primjer iz Minhena- tamošnji životinjski park Helabrun je već ima manjak od dva miliona eura. Pri tom hrana i nije najveći problem.

– Troškovi osoblja iznose oko 50 odsto svih troškova naših zooloških vrtova – kaže Homes.Drugi nemaju plan za klanje

Zoološki vrt u Nojminsteru s nešto manje od 200.000 posjetilaca godišnje spada među manje vrtove. Subvencije grada ili države ne dobija i trenutno preživljava samo zahvaljujući donacijama. Otuda i drastične riječi direktorke.

– Kod nas nema šanse da se životinje ubijaju iz ekonomskih razloga – nama je dobrobit životinja na prvom mjestu”, kaže Markus Kehling iz safari-parka Štukenbrok. Slično je i u životinjskom parku Hodenhagen kod Hanovera: “Mi nemamo nikakav popis životinja koje bi trebalo iz ekonomskih razloga dati drugima za hranu – kaže portparolka.

Čitaj još:   STRAVA I UŽAS: Ribari u Dunavu pronašli obezglavljeno tijelo, od šokantnog prizora nisu mogli doći sebi…

– Možda bi zoološki vrtovi uskoro mogli barem djelimično da se otvore uz neka ograničenja –  predlaže Homes. Pri tom bi se mogao odrediti maksimalan broj posjetilaca kako bi se držalo odstojanje, a restorani u okviru vrtova ostali bi zatvoreni.

Kako ne bi bili zaboravljeni od političara, Udruženje zooloških vrtova se obratilo direktno kancelarki Angeli Merkel. Traže hitnu pomoć u iznosu od 100 miliona eura. Možda je drastična izjava o klanju stigla u pravom trenutku da svima stavi do znanja koliko je stvar ozbiljna…

izvor AFP

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});