SARAJEVO: Osnovana Fondacija “Alija Izetbegović”

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

“Fondacija će podsticati lični razvoj, društveno poduzetništvo i naučno-istraživački pristup problemima u društvu, te unapređenje veza i odnosa sa bosanskohercegovačkom dijasporom…”

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti, srijeda… 22. 04. 2020… 12: 31…  SARAJEVO: Osnovana Fondacija “Alija Izetbegović”

Fondacija “Alija Izetbegović” koja će raditi na realiziranju društvenih inicijativa i kulturnih programa u skladu s pogledima i misaonom ostavštinom prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, počela je s radom…

U pitanju je neprofitna i nestranačka organizacija koja će djelovati samostalno i s drugim organizacijama, saopćeno je iz Fondacije.

Osnovana je s ciljem da doprinosi napretku Bosne i Hercegovine i boljitku njenih naroda i građana na principima slobode, ravnopravnosti, pluralnosti i uvažavanja različitosti, povezivanju i promoviranju intelektualnih potencijala bosanskohercegovačkog društva, razvoju svijesti o važnosti mira, nenasilja i društvene solidarnosti.

Čitaj još:   ŠOK NA BEOGRADSKIM ULICAMA! Osmaci pjevaju o kokainu i skanku...

“Fondacija će podsticati lični razvoj, društveno poduzetništvo i naučno-istraživački pristup problemima u društvu, te unapređenje veza i odnosa sa bosanskohercegovačkom dijasporom”, najavljeno je.

Posebno će nastojati da doprinosi bošnjačkoj samospoznaji i spoznaji drugih o Bošnjacima kao autohtonom evropskom muslimanskom narodu, oslanjajući se na objektivno vrednovanje i promociju intelektualne ostavštine Alije Izetbegovića kao evropskog muslimanskog mislioca i prvog predsjednika Predsjedništva nezavisne Republike Bosne i Hercegovine.

Zbog okolnosti koje je izazvala pandemija koronavirusa, za sada je neizvjesno realiziranje aktivnosti Fondacije koje su planirane za ovu godinu i koje uključuju radionicu i ljetnu školu, tribine i okrugle stolove kao i međunarodnu konferenciju.

Prve aktivnosti Fondacija je prilagodila krizi izazvanoj pandemijom i ublažavanju njenih posljedica.

Osnivači Fondacije su bliski saradnici, članovi porodice i poznavaoci djela Alije Izetbegovića.

Čitaj još:   DANAS JE PUNIH 16 godina kad se preselio na bolji dunjaluk Alija Izetbegović: Rad za državu stavljao i ispred vlastitog zdravlja...

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije “Alija Izetbegović” je Hilmo Neimarlija, dok su članovi Sabina Berberović, Muzaffer Čilek, Fikret Karčić, Zijad Ljevaković, Fikret Muslimović i Faris Nanić.

Izvor: iBalkan.net / FENA

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});