IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

“Ako strahujete zbog rizika kontaminacije namirnica– tada dezinfikujte pakovanja spolja”… (foto)

Naučnici uporno ponavljaju da su vrlo male šanse zaraze preko hrane i paketa…

ISTANBUL: Svijet, Recepti, Zanimljivosti, vijesti, petak… 24. 04. 2020… 21: 51…  “Ako strahujete zbog rizika kontaminacije namirnica– tada dezinfikujte pakovanja spolja”…

Da li je brisanje pakovanja iz prodavnica ili dostavljenih paketa postala vaša rutina u eri koronavirusa? Možda je vrijeme da to preispitate, kažu stručnjaci, posebno ako vam to donosi dodatni svakodnevni stres…

Američka državna agencija za hranu i lijekove (FDA) ističe da nema stvarnog rizika od zaraze koronavirusom koji izaziva bolest Covid-19 tim putem.

“Želimo da vas uvjerimo da nema dokaza da su ljudska ili životinjska hrana i pakovanja hrane povezana s prenosom Covida-19”, napisala je agencija na Tviteru.

Džejmi Lojd-Smit jedan je od naučnika koji su učestvovali u analizi koliko virus SARS-CoV-2, koji izaziva Covid-19, ostaje na raznim površinama. Uprkos tome što je istraživanjem utvrđeno da se virus zadržava na kartonskim površinama do 24 sata, na metalu i plastici dva do tri dana, Lojd-Smit ne pere pakovanja namirnica iz prodavnica ili dostave.

Čitaj još:   NOVI PAZAR:Ginekologu zatvorska kazna i zabrana rada...

“Lično to ne radim”, kaže Lojd-Smit. “Prema svojim rukama ponašam se kao da su potencijalno kontaminirane dok baratam namirnicama i vadim ih iz ambalaže, i uvijek ih operem kad završim s tim poslom”.

Virolog dr. Džon Vilijams, koji je proučavao koronaviruse decenijama, takođe nije zabrinut.

“Mi malo kuhamo hranu u kući, malo naručujemo spolja, za našu kuću prepunu studenata koji su se vratili s koledža”, kaže Vilijams. “I ne brišemo pakovanja iz restorana”.

Izgledi da neko ostavi dovoljno virusa na nekoj namirnici ili pakovanju vrlo su mali, i na to gledam kao na “hipotetički rizik”, kaže Lojd-Smit. “Prema tome, pažljiv sam, uvijek ću oprati ruke, ali ne posmatram to kao da zrači virusima”…

izvor CNN

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more