IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Dodik udario na Sarajevo: Predvidio “sitnicu” da trebaju ući ruski vojnici a ne humanitarci… (foto)

Član Predsjedništva BiH je pojasnio da ruski stručnjaci sa sobom donose savremenu opremu koju nemaju firme koje se bave dezinfekcijom u BiH, a ni jedinice ABHO Oružanih snaga BiH, i njihov angažman bio bi od velike pomoći…

BANJA LUKA: BiH, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, nedelja… 03.05.2020… 20: 26… Dodik udario na Sarajevo: Predvidio “sitnicu” da trebaju ući ruski vojnici a ne humanitarci… (foto)

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je “humanitarni boravak ruskih stručnjaka za borbu protiv epidemije virusa korona koji se, prije svega, odnosio na rad na dezinfekciji prostora specijalnom opremom sa uređajima i vozilima koje su donijeli, bio pravovremen i od velike pomoći za Republiku Srpsku”.

– Reakcije na Čovićev poziv za pomoć upućen Ruskoj Federaciji je čista politizacija iza koje očigledno stoji konstantna rusofobija bošnjačkih političara koja se dugo vremena održava uz pomoć stranih suflera i lobija, zbog čega se, nažalost, i jesu usprotivili dolasku prijeko potrebne pomoći u Mostar – istakao je Dodik upitan da prokomentariše burne reakcije političkog Sarajeva na mogući dolazak ruskih stručnjaka u FBiH.

Član Predsjedništva je pojasnio da ruski stručnjaci sa sobom donose savremenu opremu koju nemaju firme koje se bave dezinfekcijom u BiH, a ni jedinice ABHO Oružanih snaga BiH, i njihov angažman bio bi od velike pomoći Mostaru.

Poznato je da je Ruska Federacija bila spremna poslati svoje stručnjake i u Sarajevo, kao i u druge dijelove Federacije da su im nadležni uputili apel za pomoć. Žestok otpor dolasku ruske humanitarne ekipe u BiH govori da je riječ o gestu tipičnog zatvorenog društva bar za Ruse – naglasio je Dodik.

On je konstatovao da je veoma zanimljivo da su ruski stručnjaci bili potrebni mnogim zemljama pogođenim epidemijom virusa korona, koje su mnogo bogatije i opremljenije od BiH, i da je njihov dolazak naišao samo na dobrodošlicu.

– Među njima se posebno ističe Italija gdje su ruski stručnjaci dočekani sa oduševljenjem. U mnogim zemljama ruski humanitarci su dobrodošli, osim u BiH gdje nisu poželjni – zaključio je Dodik.

Čitaj još:   PRIJEPOLJE: UMRO OD UJEDA STRŠLJENA, Brao jabuke, ujed bio fatalan...

Ono što je Dodik svjesno izbjegao kazati, jeste činjenica da Rusi koji su dolazili u entitet Republika Srpska, početkom aprila, u našu zemlju su ušli u skladu s Odlukom Vijeća ministara BiH da humanitarna pomoć i medicinski radnici iz drugih država mogu ulaziti u BiH i da su oni izuzeti odlukom o zabrani ulaska stranaca u našu zemlju. Tada, u dopisu Ambasade Ruske Federacije u BiH, što je jučer na svom Instagram profilu pojasnio ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, nije bilo navedeno da se radi o osoblju sa vojnim činovima i vojno-medicinskom opremom.

– Međutim, drugi zahtjev, odnosno nota Ambasade Ruske Federacije u BiH prema MVP-u za ulazak istog konvoja i lica preko kopnene granice, ovog puta je sadržavala znatno detaljniji spisak vojno-tehničkih sredstava, imena i prezimena medicinskog tima, ali i njihove vojne činove! To je značilo da Ministarstvo vanjskih poslova BiH, za razliku od ranijeg slijetanja i dolaska u Banju Luku, to više nije moglo označiti humanitarnim djelovanjem. Potpuno normalno, zatražilo je postupanje Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva sigurnosti BiH.Kao što je poznato, dva ministarstva predložila su Ministarstvu vanjskih poslova BiH – što je u skladu sa Zakonom – da sve, na odlučivanje, treba uputiti prema Predsjedništvu BiH. To je legalistički pristup u skladu s novonastalim spoznajama i okolnostima – zaključio je Radončić.

Danas se oglasio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je kazao da Predsjedništvo BiH ne može odlučivati u ovom slučaju, jer nisu ispoštovane neophodne procedure.

– Ne postoji ni stav Vijeća ministara, ni nadležnih ministarstava i drugih agencija koje moraju biti uključene u cijeli proces – kaže Džaferović.

Što se tiče eventualne saradnje sa oružanim snagama drugih država i njihovog dolaska u BiH, Džaferović kaže da je zahvalan svima koji žele pomoći, ali se moraju ispoštovati procedure.

Čitaj još:   Zašto je ALEKSANDRU Vučiću veća briga Crna Gora od Srbije... (foto, video)

– Ministarstvo odbrane BiH i nadležna ministarstava drugih država mogu postići bilateralni sporazum o saradnji, naravno uz koordinaciju sa EUFOR-om i odobrenje Predsjedništva BiH – istaknuo je Džaferović.

Dodaje kako, inače, ne vidi potrebu da se za dezinfekciju bolničkih ustanova u BiH anagažiraju oružane snage drugih država.

– Oružane snage BiH imaju jedinicu koja je obučena za dezinfenciju i dekontaminaciju. Kao jedan od članova Predsjedništva u čijoj je to nadležnosti, spreman sam da u svakom trenutku dam odobrenje za upotrebu te jedinice u bilo kojem dijelu naše zemlje. Koliko sam upoznat, BiH raspolaže i sa dovoljnom količnom sredstava koja se koriste za dezinfekciju. BiH treba, prije svega, da se oslanja na vlastite resurse – kazao je Džaferović.

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more