KONAČNO OTKRILI SVE: Koronavirus u Hrvatsku stigao iz ove dvije zemlje… (foto)

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Istraživanja pokazuju da je veći broj zaraženih razvije blage simptome prehlade ili su potpuno bez simptoma, odgovor leži u različitim mutacijama virusa, na što će odgovor dati analiza njegovog genoma…

ZAGREB: Hrvatska, Recepti, Zanimljivosti, vijesti, nedelja… 03.05.2020… 13: 26… KONAČNO OTKRILI SVE: Koronavirus u Hrvatsku stigao iz ove dvije zemlje… (foto)

Virus je u Hrvatsku stigao znatno mutiran iz Austrije ili sjeverne Italije, piše u nedjelju Večernji list, donoseći razgovor s hrvatskim znanstvenicima koji su ukorak sa svjetskima sekvencirali genom novog koronavirusa.

„Možemo sa sigurnošću zaključiti da je k nama došao u nekoliko navrata i da je najsličniji virusima sa sjevera Italije i Austrije“, navodi dnevnik.

Sekvenciranje genoma SARS- CoV-2 iznimno je važan znanstveni pothvat koji je ostvaren u Laboratoriji za naprednu genomiku na Institutu “Ruđer Bošković”.

Čitaj još:   VIC DANA Nata na vratima raja...

Kako je u svijetu već sekvencirano gotovo 12.000 genoma virusa SARS-CoV-2, znanstvenici svoj uspjeh ne smatraju senzacijom. Međutim, posebne su okolnosti u kojima se taj uspjeh dogodio, a riječ je o potresu u Zagrebu. I to 23. aprila, baš tokom postupka sekvenciranja, kada je instrument bio otprilike na pola puta u svom radu, koji ukupno traje 22 sata za određivanje genoma virusa.

Znanstvenici su uočili i postojanje virusa koji nije došao iz Italije ili Austrije, no za detaljnu analizu potrebno je još vremena. Virusi koji cirkuliraju Hrvatskom generalno odgovaraju slici brojnih sojeva kakva je zastupljena širom Europe za razliku od Australije ili Kine.

Istraživanja pokazuju i da veći broj zaraženih razvije blage simptome prehlade ili su potpuno bez simptoma. Moguće je da odgovor leži u različitim mutacijama virusa, na što će odgovor dati analiza njegovog genoma, prenosi Hina.

izvor agencije HINA. hr

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});