Zanimljivosti

OD DANAS Utvrđena je visina sadekatu- l -fitra za ramazan… (foto)

“Zekat na zlato, srebro, novac, štednju, dionice, trgovačku robu i druge vrijednosti koje podliježu ovoj vrsti nisaba daje se u iznosu od 2,5 posto na ukupnu vrijednost na dan obračuna“, pojašanjavaju iz IZ- a.

SARAJEVO: Regija, Ekonomija, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak… 04.05.2020… 13: 26…  OD DANAS Utvrđena je visina sadekatu- l -fitra za ramazan… (foto)

Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini donijelo je odluku kojom je utvrđena visina sadekatu-l-fitra za ramazan 1441. h.g./2020. godine. Polazna osnova za određivanja ovogodišnje visine sadekatu-l-fitra su vrijednosti utvrđene u prethodnoj godini i aktuelne cijene prehrambenih proizvoda, prenosi Anadolija.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH nije došlo do promjena ekonomskog stanja u BiH, koje bi rezultirale značajnijim rastom ekonomije, BDP-a i životnog standarda građana. Iako je zabilježen neznatan rast prosječnih plata, ali i neznatno povećanje cijena hrane, ipak, nije došlo do promjena koje bi mogle uticati na visinu sadekatu-l-fitra u odnosu na prethodnu godinu.

“Tako je iznos sadekatu-l-fitra za Bosnu i Hercegovinu i ove godine ostao 20 konvertibilnih maraka, deset i sedam“, istakli su iz IZ.

Također, na osnovu cijena plemenitih metala na svjetskoj berzi i na tržištu u BiH, Vijeće muftija je utvrdilo i iznos nisaba za mjesec ramazan 1441. h. godine u visini od 8.990 KM, 4.610 eura ili 4.990 američkih dolara.

“Zekat na zlato, srebro, novac, štednju, dionice, trgovačku robu i druge vrijednosti koje podliježu ovoj vrsti nisaba daje se u iznosu od 2,5 posto na ukupnu vrijednost na dan obračuna“, pojašanjavaju iz IZ-a.

Sve informacije i pomoć oko načina obračuna zekata, kao i instrukcije za uplatu zekata i sadekatu-l-fitra u fond Bejtu-l-mal Islamske zajednice mogu se pronaći na www.zekat.ba…

izvor ibalkan.net / agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

“JA RADIO, JA GRADIO, JA ŽRTVA”: Kako izgleda jedno obraćanje Aleksandra Vučića? (foto, video)

I osim što je napravio Beograd na vodi, predsjednik Srbije je obezbijedio grašak, grah, sol…

16 minuta ago

Nasilje i šovinizam na stadionima u Crnoj Gori… (foto, video)

Tuče navijača, fizički sukob članova uprava klubova, udarci između igrača i šovinističko skandiranje upereno protiv…

55 minuta ago

DARIO Vraneš poručio ALEKSANDRU Vučiću i MILOŠU Vučeviću: Državne granice ne smiju postati i stvarne granice između srpskog naroda… (foto)

Predsjednik Opštine Pljevlja DARIO Vraneš čestitao Vaskrs predsjedniku i premijeru Srbije ALEKSANDRU Vučiću i MILOŠU…

1 sat ago

Profesor dr. Srđa Pavlović, o amandmanima na Rezoluciju o genocidu Srebrenici: Vlada Crne Gore potvrđuje lojalnost ALEKSANDRU Vučiću… (foto)

Profesor kanadskog Univerziteta Alberta, dr Srđa Pavlović, podsjeća i kako je ovakva potvrda lojalnosti već…

2 sata ago

Dnevni horoskop za 7. maj 2024. godine…

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših područja-  Ovan naivko,…

3 sata ago

SVIH 57 članica Organizacije islamskih zemalja- OIC- a, dalo podršku usvajanju rezolucije o Srebrenici u UN- u… (foto, video)

Zemlje članice Organizacije islamske saradnje (OIC) podržale su Nacrt rezolucije Opće skupštine Ujedinjenih naroda kojom…

4 sata ago

This website uses cookies.