IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

JAVLANICA: Obilježena 77. godišnjica Bitke za ranjenike … (foto)

Antifašisti su se danas okupili povodom 77. godišnjice Bitke za ranjenike i Dana pobjede nad fašizmom na platou Bitka na Neretvi u Jablanici,..

JABLANICA: BiH, Putovanja, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, subota… 09.05.2020… 16: 26… JAVLANICA: Obilježena 77. godišnjica Bitke za ranjenike … (foto)

Poštujući propisane higijensko-epidemiološke mjere, godišnjica slavne bitke koja se smatra i jednom od najhumanijih u historiji ratovanja, obilježena je skromnije nego inače.

Tek nekoliko delegacija položilo je cvijeće pored vječne vatre i spomenika, uz prisjećanje na slavne dane u kojim su partizanski odredi uspjeli izaći iz okupatorskog obruča i domoći se slobodne teritorije.

Predsjednik UABNOR-a BiH Sead Đulić obraćajući se prisutnima kazao je da su i danas u vrijeme pandemije srca antifašista bila uz prisutne u Jablanici.

“Ima nas mnogo. Ima nas sve više i jačamo svakim danom. Ovo može biti sjajna poruka i drugima da krenu našim putem. Ovaj 9. maj dočekujemo u vremenu u kojem svjedočimo žilavom neofašizamu svuda oko nas. Vojnički fašizam 1945. jeste pobijeđen, ali širom Evrope, pa i kod nas niču i razvijaju se sve snažnije ideje neofašizma. Nažalost, u našoj zemlji neofašizam je prisutan i u najvišim državnim organima, odakle se često i kreiraju nove akcije. Mnoge forme toliko su česte da smo na njih naviknuti i da ih mnogi od nas nikako i ne primjećuju. Naša obaveza i zadaća je da o tome govorimo i djelujemo, te da ne budemo tek salonski antifašisti. Sada trebamo ljude od akcije i općenarodni front“, poručio je Đulić.

Čitaj još:   JABLANICA: Horor scene, presreli i zapalili automobil sudije, traga se za vandalima... (foto)

Podsjetio je i na ideju i nastojanje da se misa za blajburške žrtve ove godine održi u Sarajevu.

“To je ružna čestitka antifašistima na ovaj dan. Nema to veze sa crkvom. Čista je to politika. Podsjetit ću da su se cijelim tokom SFRJ-a, mise služile u crkvi na Bistriku i da tu nije bilo problema, jer jednostavno – nije bilo politike. Posebno ne kao u ovom slučaju – politike iz susjedstva“, konstatovao je Đulić.

Načelnik Općine Jablanica Salem Dedić rekao je da je plato pored muzeja Bitka na Neretvi oduvijek mjesto antifašizma i čovjekoljublja, te da će Jablaničani uvijek s posebnim pijetetom doživljavati ovo mjesto.

“Svjedočimo i kako sile mraka veličaju fašizam, aktivne su i nama preostaje samo iskreno se boriti protiv njih. Ne smijemo zaboraviti ni da smo u vremenu 1992.-1995. odbranili i Bosnu i Hercegovinu od agresije onih koje slobodno možemo nazvati fašistima. Oni su htjeli da unište sve što je prije građeno. Ponosni smo, nastavljamo put kojim idu građani, udruženja i organizacije koje baštine narodno-oslobodilačku borbu“, rekao je Dedić.

Nedavno je u Jablanici započela obnova i rekonstrukcija kultnog mosta pored muzeja, srušenog za potrebe snimanja filma Bitka na Neretvi.

Čitaj još:   JABLANICA: Reakcija vatrogasaca kad je počela da pada kiša... (foto)

izvor iBalkan.net / agencije AA

JABLANICA: Reakcija vatrogasaca kad je počela da pada kiša… (foto)

Ogromnu pomoć poslala je priroda. i neopisivu radost vatrogasaca izazvao Read more

JABLANICA: GSS spasio šest osoba na Čvrsnici, među kojima dvoje djece…

GSS Jablanica pokrenuo je hitnu akciju potrage s osam obučenih Read more

VELIKI ŠAMAR IZ BRISELA: NATO, o snovima MILORADA DODIKA… (foto, video)

Iz središta NATO jasno su još jednom poručili Dodiku da Read more

TUGA DO NEBA: Umro proslavljeni čuvar mreže ex- yu prostora… (foto, video)

Od posljedica koronavirusa, bitku za život izgubio je jedan od Read more