IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Kako je MARŠAL vodio bitku sa epidemijom: Da li je Tito vakcinisan, uradio je nešto što niko drugi nije… (foto)

„Tito nije imao potrebu da se bori za glasove – nijednom se nije pojavio na televiziji tokom epidemije…

BEOGRAD: Svijet, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, subota… 09.05.2020… 09: 26…  Kako je MARŠAL vodio bitku sa epidemijom: Da li je Tito vakcinisan, uradio je nešto što niko drugi nije…” (foto)

Josip Broz Tito 1972. godine se spremao za proslavu 80. rođendan, a sa njim se za slavlje 25. maja spremala čitava Jugoslavija

Podaci Televizije Beograd govore da je u emisiji „24 časa” novinar Jovan Šćekić jedini saopštio ime preminulog oboljelog Novopazarca, a njegov sin danas navodi da su ljudi tada imali potpuno drugačiji odnos prema onome što država saopšti.

„Nemojte očekivati da je u medijima 1972. godine bilo vlasti i neke opozicije – prenosilo se ono što je država, odnosno Komunistička partija govorila.

„Samim tim, lakše se sprovodilo ono što je država namjeravala.”

Epidemiolog Radovanović kaže da je informisanje bilo usmjereno na ono što je i ljekarima bilo ključno.

„Informacije su bile dozirane i više usmjerene na proces vakcinacije – gdje i kada stižu vakcine, gdje se nalaze vakcinalni punktovi.

Ipak, prvi potvrđeni slučaj velikih boginja, za koje se u Jugoslaviji vkerovalo da su iskorkenjene, zaprijetio je da pokvari mnoge planove, kako Titu, tako i Jugoslovenima

„To je gospodski ostavio drugima, a svakako se nije ponižavao da nosi vakcine po Novom Pazaru ili kojekuda”, prisjeća se epidemiolog Zoran Radovanović, jedan od onih koji se borio sa najvećom jugoslovenskom epidemijom.

Do 19. maja 1972. godine, kada je iz bolnice izašao poslednji oporavljeni pacijent, trajala je epidemija variole vere.

Šest dana kasnije, na stadionu Jugoslovenske narodne armije – današnji stadion Fudbalskog kluba Partizan – održano je tradicionalno obeležavanje Dana mladosti.

Jakša Šćekić upisao je 1971. godine Pravni fakultet i u proleće naredne godine sve je djelovalo spremno za drugi semestar prve akademske godine.

Čitaj još:   PODGORICA: Pokrenuta peticija za hitnu smjenu ministarke Vesne Bratić... (foto)

Njegov otac Jovan bio je jedan od najcenjenijih novinara tadašnje Televizije Beograd.

„Tada je sa emitovanjem počeo Drugi program Televizije Beograd, a moj otac je radio informativnu emisiju 24 časa.

„To je bila jedina informativna emisija na tom kanalu, a sve je emitovano u boji”, priseća se Šćekić, kasnije i sam novinar.

Šćekić kaže da je epidemija postala centralna tema emisije njegovog oca.

„Svake večeri, on je imao vanredne emisije koje su trajale pola sata- sat.

„Kao gosti su dolazili ministri, lekari – tačno se znalo ko dolazi, država je to određivala i niko od njih nije mogao da odbije da gostuje.”

Da li je Tito vakcinisan

„Nije bilo javnih podataka da li je vakcinisan, ali ja pretpostavljam da jeste jer je on bio veoma oprezan čovjek. O tome su donosili odluku i njegovi ljekari, pa sam ja skoro uvjeren da je vakcinisan jer je to bilo u njegovom interesu. Rizik je u njegovom slučaju bio mali, ali postojala je mogućnost da neko od onih koje prima bude u poslednjem danu inkubacije”, kaže epidemiolog Zoran Radovanović.

Titove veštine komunikacije…

Bio čovek koji je znao s ljudima” – ovom rečenicom Josipa Broza Tita opisuje Ivo Goldštajn, hrvatski istoričar.

„Svjedoci i memoaristi navode njegovu bitnu karakteristiku, koju današnji političari često nemaju – znao je da sluša druge ljude i to mu je bio obrazac ponašanja.

„Čak je i u poznim godinama znao da kratkim govorom otvori sastanak, a onda da dugo vremena, čak i satima, pažljivo sluša sagovornike, pa čak i postavlja potpitanja.”

I ono što se danas često može čuti – pozivanje političara na „mišljenje struke” prilikom donošenja ključnih odluka – donekle se može pronaći u Titovoj biografiji…

Kako se bližila druga polovina maja, a vakcinacija uspkešno tekla širom Jugoslavije, bilo je jasno da se epidemiološka situacija popravlja.

Poslednji oboljeli je 19. maja 1972. godine otpušten iz beogradske klinike, dok je potvrđena smrt 40 pacijenata.

Čitaj još:   GODINAMA POKUŠAVAJU DA GA OCRNE: Kome se "zamjerio" Osman Mehmedagić- OSMICA... (foto)

„Tito se uopšte nije pojavljivao u medijima da govori o epidemiji, umjesto njega su to činili resorni ministri, sekretari, državno-partijski službenici.

„Nije se pojavio ni na početku, a ni na kraju – ni da proglasi kraj epidemije”, kaže novinar Jakša Šćekić.

Nepunu sedmicu poslije otpusta poslednjeg izliječenog pacijenta, na stadionu JNA održan je masovni skup kojim je tradicionalno obeležavan Titov rođendan.

Jugoslovenski lider primio je štafetu iz ruku radnika iz Bihaća Branka Mandića.

izvor agencije

Dnevni horoskop za 7. decembar 2021. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi Read more

Mehmed Adrović: MILO Đukanović je ispunio sve što je obećao Petnjici… (foto, video)

Ni odlazak pojedinih članova nije pokolebao građane.... "Nakon završetka izbora Read more