Navršava se 25 godina od genocida u Srebrenici i pokušaj uništenja Bošnjaka i BiH kao države… (foto)

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Memorijalni centar Srebrenica objavio Izveštaj o negiranju genocida„Poricanje genocida sve podmuklije“…

SREBRENICA: Svijet, Crna Hronika, vijest, utorak… 12.05.2020… 09: 35… Navršava se 25 godina od genocida u Srebrenici i pokušaj uništenja Bošnjaka i BiH kao države… (foto)

Bliži se dan kada se obilježava 25 godina negiranja genocida. Umjesto da se smanji vremenom, poricanje genocida posljednjih je godina još podmuklije na lokalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini.

Borba protiv negiranja genocida sada je važnija nego ikada prije – navodi Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, u uvodnom tekstu Izvještaja o negiranju srebreničkog genocida, koji je nedavno predstavljen.

Ovo je prvi put da Memorijalni centar koji postoji od 2001. godine i koji se do sada bavio uglavnom ukopom i identifikacijom žrtava, objavljuje izvještaj ovog tipa. Suljagić smatra da je došlo vrijeme da Memorijalni centar preuzme vodeću ulogu u borbi protiv negiranja genocida u Srebrenici. Prema njegovim riječima, pokušaće da se pozicioniraju kao „predvodnici u radu na podizanju svijesti i obrazovanju o genocidu širom svijeta“.

Čitaj još:   ANKARA Erdogan: Spremni smo hitno pružiti pomoć Indoneziji nakon zemljotresa...

Izvještaj čija je autorka Monika Henson Grin, rezultat je dugogodišnjeg istraživanja ekipe stručnjaka i bavi se različitim temama, historijskim kontekstom rata u BiH, ratnim zločinima koji su prethodili genocidu u Srebrenici, radom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnog suda pravde i Suda BiH.

„Također, analizira aktivnosti zvaničnih institucija i pojedinaca u BiH i Srbiji na prikrivanju zločina genocida, detaljno istražuje nacionalističke narative koji se tiču negiranja genocida, broja žrtava i drugih poruka dominantnih u javnosti. Izvještaj obuhvata i nekoliko studija slučaja, preglede sadržaja nekoliko publikacija koje direktno negiraju genocid, a donosi i informacije o međunarodnim akterima koji su aktivno učestvovali u kampanji negiranja genocida“, saopšteno je iz Memorijalnog centra Srebrenica, koji planira da monitoring negiranja genocida i izveštavanje javnosti o tome postane njihova redovna aktivnost.

U Srebrenici je u julu 1995. godine ubijeno pteko osam hiljada muškaraca i dječaka, a prognano više od 40.000 žena, djece i staraca. Do sada je pred Sudom BiH i Haškim tribunalom za ove zločine osuđeno 40 osoba, na oko 700 godina zatvora i četiri doživotne kazne. Ovim presudama utvrđeno je da se u Srebrenici desio genocid.

Čitaj još:   POLICIJA HAPSILA ŠIROM SRBIJE- MEDJU UHAPŠENIM I PAZARCI !!! Falsifikovali na hiljade pasoša, ličnih i vozačkih EU!!!

Zločine u Srebrenici je kao genocid okvalifikovala i najviša međunarodna sudska institucija, Međunarodni sud pravde u svojoj odluci po tužbi BiH protiv Srbije...

izvor agencije

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});