Sarajevo: Pune džamije, prvi put u džematu klanjane teravije namazi tekućeg ramazana… (foto)

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Radost mnogih vjernika, reisu- l- ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović potpisao je odluku kojom se od danas odobrava obavljanje noćnih namaza…

SARAJEVO: BiH, Putovanja, Zanimljivosti, vijest, četvrtak… 14.05.2020… 10: 15… Sarajevo: Pune džamije, prvi put u džematu klanjane teravije namazi tekućeg ramazana… (foto)

Muslimani u Sarajevu večeras su prvi put zajednički klanjali teravih-namaz ovogodišnjeg mjeseca posta ramazana, javlja Anadolu Agency (AA).

Džamije su ove godine bile zatvorene zbog pandemije koronavirusa, a na radost mnogih vjernika, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović potpisao je odluku kojom se od danas (13. maja 2020. godine) odobrava obavljanje noćnih namaza (akšam, jacija, teravih-namaz, kao i sabah-namaz) uz poštivanje važećih preporuka i propisa nadležnih organa i ranijih instrukcija Rijaseta o poštivanju mjera zaštite tokom boravka u džamijama.

Čitaj još:   VIC DANA Kako se zove selidba dva Slovenca u BiH???

Primjetno je bilo da se vjernici pridržavaju ranije donesenih uputa prilikom obavljanja molitve u džamijama u džematu.

Odluka predviđa da će imami nakon proučenog ezana odmah pristupiti klanjanju jacije i teravije na način kako je to definisano ranijim uputstvom Rijaseta, tj. klanjat će se četiri rekata jacijskog farza, dva puta po četiri rekata teravije i tri rekata vitra (4+4+4+3). Ova uredba ima za cilj skraćivanje boravka vjernika u džamijama.

Vjernici će, kao i za dnevne namaze, morati upotrebljavati zaštitne maske, vršiti dezinfekciju ruku, obuće pri ulasku, poštivati fizičku distancu.

Također, vjernici će trebati koristiti ličnu sedžadu i tespih, izbjegavati upotrebu abdesthane, te koristiti posebne kese za obuću prilikom dolaska u džamiju.

Čitaj još:   SARAJEVO: KOMŠIĆ PORUČIO DAČIĆU, MJESTO TI JE U HAGU...

Vizualna uputstva već su istaknuta na svim džamijama i mesdžidima, a imami će nastaviti pozivati džematlije da se revnosno pridržavaju ovih normi ne samo tokom boravka u džamiji, nego i u javnom prostoru općenito...

iBalkan.net / agencije AA

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});