IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO: Pred početak mise sve je blokirano, kako jutros izgleda centar grada… (foto i video)

Za danas je najavljeno održavanje nekoliko događaja za žrtve Bleiburga, među kojima je i onaj u Sarajevu…

SARAJEVO: BiH, Putovanja, Zanimljivosti, vijest, subota… 15.05.2020… 10: 35… SARAJEVO: Pred početak mise sve je blokirano, kako jutros izgleda centar grada… (foto)

Veći broj policijskih “marica”, ali i policajaca, specijalaca, prisutan je danas u blizini sarajevske katedrale.

Za 12:15 sati u katedrali je najavljeno održavanje mise za žrtve Bleiburga, uprkos brojnim osudama zvaničnika.

Iz policije su ranije najavili da će od devet sati pa sve do završetka mise uže područje oko katedrale biti blokirano za pješake i vozila, te se oni upućuju na alternativne pravce. Misi u katedrali, prema ranijim najavama, prisustvovat će 20 vjernika, ne računajući svećenike.

Prema navedenom programu, 16. maja u 12.15 sati održat će se sveta misa u Katedralnoj crkvi u Sarajevu, koju će predvoditi nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić.

Za isti termin kad se održava misa, SABNOR je na Marijin Dvoru najavio protestno okupljanje i komemorativnu šetnju u znak sjećanja za sve žrtve ubijene od 1941. do 1945. u Sarajevu.

Čitaj još:   SARAJEVO: PRESELIO NA AHIRET profesor Hidajet Repovac...

Iz MUP-a su ranije skrenuli pažnju svima koji budu učestvovali na ovom skupu, da su u obavezi pridržavati se važećih naredbi donesenih u vezi sa aktuelnom pandemijom, uz napomenu da nije dozvoljeno zadržavanje većeg broja osoba na određenom lokalitetu, jer bi se to smatralo javnim skupom, što je aktulenom naredbom Federalnog štaba civilne zaštite zabranjeno.

– Uvažavajući sve navedeno, pozivamo sve građane i posjetioce Kantona Sarajevo da se suzdrže od ispoljavanja bilo kakvih protivpravnih ponašanja, odnosno, iskazivanja svog eventualnog nezadovoljstva bilo čime na neprimjeran i protivzakonit način, zbog čega bi policijski službenici Uprave policije bili u obavezi primjeniti zakonska ovlaštenja i sankcionisati takva nedozvoljena ponašanja – saopćio je MUP KS.

Veliki dio sarajevskih ulica je blokiran, a kako jutros izgleda centar grada, pogledajte u fotogaleriji.

izvor (iBalkan.net SB Faktor)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more