IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO: Uz jake mjere sigurnosti u Katedrali “Srca Isusova” odžana misa za Bleiburg… (foto)

Misu je predvodio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. Misi je prisustvovalo oko 20 zvanica, a pored ostalih, i predsjednik HDZ-a 1990…

SARAJEVO: BiH, Putovanja, Zanimljivosti, vijest, subota… 15.05.2020… 10: 35…  SARAJEVO: Uz jake mjere sigurnosti u Katedrali “Srca Isusova” održana misa za Bleiburg… (foto)

U sarajevskoj Katedrali “Srca Isusova” u subotu je održana sveta misa za žrtve blajburške tragedije. Misu, koja je naišla na vrlo oštre reakcije bh. javnosti, predvodio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, javlja Anadolu Agency (AA).

Puljić je u propovijedi, uz ostalo, poručio kako “nitko nema pravo zanemariti žrtve za koje danas molimo. Mi kršćani vjerujemo u život vječni i u uskrsnuće mrtvih, kao i u besmrtnost duše. Iz te vjere molimo i odajemo dužno poštovanje zemnim ostacima svih žrtava”.

“Danas, obilježavajući 75. obljetnicu bleiburških žrtava, koje su bile žrtve mržnje i nasilja, želimo dići dostojanstveno glas poruke da se zaustavi manipuliranje žrtvama. Povijest se ne gradi politizacijom i manipulacijom, nego na temelju činjenica uvažavajući uzroke i posljedice. Želimo da se prestane s dvostrukim mjerilima u poštivanju žrtava mržnje i masakra. Svaki pokojnik ima nekoga koji krvari u srcu ne samo zato što pokojnika nema jer su mučeni i ubijeni, nego zato što se niječe povijesna istina u ime neke političke ‘istine’, mitologije i moći koje se povode nekim drugim interesima”, kazao je Puljić tokom mise, koju je nazvao, “za žrtve Bleiburškog polja, i za sve žrtve mržnje”.

Čitaj još:   DRAGINJA Vuksanović Stanković: Neću ćutati na negiranje Crne Gore...

Misi je prisustvovalo oko 20 zvanica, a pored ostalih, i predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i hrvatski ambasador u BiH Ivan Sabolić.

Niko od njih nije se obratio brojnim medijskim ekipama koje su pratile ovaj događaj. Novinarke ekipe su bile smještene ispred glavnog ulaza, dok su zvanice pristizale, ali i napustile Katedralu na sporedni ulaz. 

Ambasador Sabolić je jedini koji je prošao pored medijskih ekipa, ali se nije želio obratiti. Kratko je prokomentirao da nema šta reći. 

Misu je direktno prenosila RTV Herceg-Bosna i HRT.

izvor iBalkan.net / agencije AA

PROGNOZA ZA PETAK: Oblačno, mjestimično sa pojačanom kišom…

U Bosni će danas biti pretežno oblačno, mjestimično sa pojačanom Read more

SARAJEVO Borci probili zaštitnu ogradu…

Vlada FBiH danas se izjasnila na upućene amandmane zastupnika u Read more

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more