Tužilac vagao do posljednje minute: Joanikije i sveštenici pušteni u ponoć iz pritvora… (foto)

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Osnovni tužilac u Nikšiću Stevo Šekarić čekao je posljednji trenutak da odluči da li će poslati u Istražni zatvor sveštenike kojima je policijsko zadržavanje isticalo pola sata poslije ponoći…

NIKŠIĆ: Crna Gora, Crna Hronika, Zanimljivosti, vijest, subota… 15.05.2020… 11: 35… Tužilac vagao do posljednje minute: Joanikije i sveštenici pušteni u ponoć iz pritvora… (foto)

Episkopu i sveštenicima Mitropolije crnogorsko-primorske je zbog litije na dan Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću određeno zadržavanje do 72 sata, jer policija i tužilaštvo tvrde da su odgovorni za okupljanje građana uprkos zabrani zbog trajanja epidemije.

Cio dan iščekivala se juče u Nikšiću odluka istražnog sudije Osnovnog suda o tome da li će episkop i osmoro sveštenika biti pušteni na slobodu.

Građani su se ispred suda okupili oko 10 sati ujutru kada je bilo planirano saslušanje sveštenika, a oko podneva održana je pres konferencija predstavnika Mitropolije sa koje je poručeno da je vlast u Crnoj Gori iskoristila pandemiju da se obračunava i sa Crkvom. Do kasno u noć građani su čekali odluku suda, koja je zavisila od toga da li će tužilac tražiti određivanje pritvora do 30 dana.

Čitaj još:   NOVI PAZAR Gradonačelnik Biševac, primio zlatne Saidu Bukvić i Ajlu Lukač sa EP u kik- boksu

Advokat episkopa Sava Kostić rekao je sinoć da je njihov zahtijev za izuzećem tužioca odbijen i da sveštenici nakon isteka 72 sata moraju da budu pušteni.

“Zamjenica višeg državnog tužioca Lepa Medenici je odbila naš zahtjev i u prvoj odluci, stajalo je da nemamo prave žalbe. Međutim, odluka je revidirana i dozvoljena je posebna žalba. U ovoj fazi postupka ni postupajući tužioci ni starješina ODT-a ne mogu preduzimati bilo koju radnju dok ne postane odluka pravosnažna, a to je dok ne protekne rok ili se odluci o žalbama koje ćemo podnijeti, tako da po zakonu episkop i sveštenici moraju da budu pušteni nakon isteka 72 sata a to je pola sata nakon ponoći”, kazao je Kostić.

Joanikije

Mitropolit Amfilohije rekao je da vlast hapšenjem Joanikija i sveštenstva priprema građanski rat, poručivši da je vrijeme da se “prekine sa bratoubistvima” u Crnoj Gori.

On je podsjetio da su se na vjerski praznik Svetog Vasilija Ostroškog u istomenom manastiru pridržavali propisa iako je na litirgiji, kako je procijenio, bilo i do 10.000 ljudi: “Ispoštovali smo sve što je traženo i u Ostrogu se nije dogodilo ništa drugačije nego u Nikšiću, to zna policija i vlast. Zato sam zapanjen da su te mjere primijenili samo na nikšićku litiju”.

Čitaj još:   MOTIV, STRAVA UBISTVA: Majka zadavila nepokretnog sina jer je...

Zbog prijetnje u Skupštini jednog od lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića da neće mirno gledati ukoliko Joanikiju bude određen pritvor, juče su članice vladajuće koalicije Demokratska partija socijalista i Socijaldemokrate, kao i opoziciona Socijaldemokratska partija optužile Mandića za beskrupuloznost.

izvor vijesti.me

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});