IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Tužilac vagao do posljednje minute: Joanikije i sveštenici pušteni u ponoć iz pritvora… (foto)

Osnovni tužilac u Nikšiću Stevo Šekarić čekao je posljednji trenutak da odluči da li će poslati u Istražni zatvor sveštenike kojima je policijsko zadržavanje isticalo pola sata poslije ponoći…

NIKŠIĆ: Crna Gora, Crna Hronika, Zanimljivosti, vijest, subota… 15.05.2020… 11: 35… Tužilac vagao do posljednje minute: Joanikije i sveštenici pušteni u ponoć iz pritvora… (foto)

Episkopu i sveštenicima Mitropolije crnogorsko-primorske je zbog litije na dan Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću određeno zadržavanje do 72 sata, jer policija i tužilaštvo tvrde da su odgovorni za okupljanje građana uprkos zabrani zbog trajanja epidemije.

Cio dan iščekivala se juče u Nikšiću odluka istražnog sudije Osnovnog suda o tome da li će episkop i osmoro sveštenika biti pušteni na slobodu.

Građani su se ispred suda okupili oko 10 sati ujutru kada je bilo planirano saslušanje sveštenika, a oko podneva održana je pres konferencija predstavnika Mitropolije sa koje je poručeno da je vlast u Crnoj Gori iskoristila pandemiju da se obračunava i sa Crkvom. Do kasno u noć građani su čekali odluku suda, koja je zavisila od toga da li će tužilac tražiti određivanje pritvora do 30 dana.

Advokat episkopa Sava Kostić rekao je sinoć da je njihov zahtijev za izuzećem tužioca odbijen i da sveštenici nakon isteka 72 sata moraju da budu pušteni.

“Zamjenica višeg državnog tužioca Lepa Medenici je odbila naš zahtjev i u prvoj odluci, stajalo je da nemamo prave žalbe. Međutim, odluka je revidirana i dozvoljena je posebna žalba. U ovoj fazi postupka ni postupajući tužioci ni starješina ODT-a ne mogu preduzimati bilo koju radnju dok ne postane odluka pravosnažna, a to je dok ne protekne rok ili se odluci o žalbama koje ćemo podnijeti, tako da po zakonu episkop i sveštenici moraju da budu pušteni nakon isteka 72 sata a to je pola sata nakon ponoći”, kazao je Kostić.

Čitaj još:   UHAPŠEN I DRUGI OSUMNJIČENI ZA PLJAČKU U NIKŠIĆU: Jedan je od vođa grupe nikšićkih,,srpskih zavjetnika“ (foto)
Joanikije

Mitropolit Amfilohije rekao je da vlast hapšenjem Joanikija i sveštenstva priprema građanski rat, poručivši da je vrijeme da se “prekine sa bratoubistvima” u Crnoj Gori.

On je podsjetio da su se na vjerski praznik Svetog Vasilija Ostroškog u istomenom manastiru pridržavali propisa iako je na litirgiji, kako je procijenio, bilo i do 10.000 ljudi: “Ispoštovali smo sve što je traženo i u Ostrogu se nije dogodilo ništa drugačije nego u Nikšiću, to zna policija i vlast. Zato sam zapanjen da su te mjere primijenili samo na nikšićku litiju”.

Zbog prijetnje u Skupštini jednog od lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića da neće mirno gledati ukoliko Joanikiju bude određen pritvor, juče su članice vladajuće koalicije Demokratska partija socijalista i Socijaldemokrate, kao i opoziciona Socijaldemokratska partija optužile Mandića za beskrupuloznost.

izvor vijesti.me

Čitaj još:   JEDNA LISTA: DPS, SD, LP i Komitski pokret zajedno na Izborime u Nikšiću... (foto)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more