IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KARDINAL PULJIĆ NAKON MISE: “Ostajem ponosan na to što sam sin ove zemlje, posebno se zahvaljujem…” (foto)

Kardinal Vinko Puljić uputio je javnu zahvalu nakon jučerašnje mise i naveo “izraze zahvalnosti svima koji su doprinijeli da se u Sarajevu održi misa”, a onima koji su ga zbog tog čina napadali poručio je “kako im to oprašta uz želju da u BiH zavlada duh pomirenja”…

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, Zanimljivosti, vijest, nedelja… 17.05.2020… 12: 44… KARDINAL PULJIĆ NAKON MISE: “Ostajem ponosan na to što sam sin ove zemlje, posebno se zahvaljujem…” (foto)

Javna zahvala je objavljena na stranici Katoličke tiskovne agencije…

“Nakon što sam 16. svibnja 2020. predvodio svetu misu u katedrali Presvetog Srca Isusova u Sarajevu za žrtve Bleiburške tragedije, Drugog svjetskog rata i poraća, ovim želim iskreno zahvaliti svima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos da smo mogli mirno i dostojanstveno moliti za sve pokojne, a posebno za one koji su bili žrtve mržnje.

Posebno zahvaljujem policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo i svim djelatnicima sigurnosnih službi koji su omogućili da u miru slavimo svetu misu u katedrali.

Iskreno zahvaljujem i onim medijskim djelatnicima koji su korektno i nepristrano izvještavali te nisu podlegli medijskoj kampanji širenja mržnje nego su dali svoj doprinos izgradnji međusobnog poštovanja, sloge, mira i ljubavi”, navodi se u izjavi kardinala Puljića.

Zahvalio je i, kako navodi, građankama i građanima koji nisu dopustili da se u njihovom srcu nastani mržnja.

“Hvala mome subratu u biskupstvu mons. Tomi Vukšiću i svoj braći svećenicima, redovnicima, redovnicama i svim drugima koji su se nesebično stavili na raspolaganje da cjelokupan ovaj molitveni događaj bude organiziran na lijep i dostojanstven način.

Čitaj još:   Vrijeme, danas pretežno oblačno uz obilne padavine...

Zahvaljujem svim građankama i građanima koji nisu dopustili da se u njihovu srcu nastani mržnja nego su nastojali stvari razumski promatrali težeći za pravdom i istinom te svojim stavovima nisu pridonosili novim razdorima u javnosti, nego su iskazali opredijeljenost za civilizirani put ove zemlje uvažavajući temeljno ljudsko pravo na slobodu vjeroispovijesti i vršenja obreda (usp. Opća deklaracija o ljudskim pravima, čl. 18).

Zahvaljujem također svima koji su se javno distancirali od govora mržnje, krivog interpretiranja činjenica i imputiranja Katoličkoj Crkvi da molitvom staje na stranu nekoga režima ili opravdava zločine.

Zahvaljujem i mnogima koji su, u cijeloj ovoj situaciji, meni osobno i ovoj mjesnoj Crkvi izrazili solidarnost i blizinu na bilo koji način“.

Onima koji su mu pokušali “zgaditi Sarajevo i BiH” poručuje da ostaje ponosan što je sin ove zemlje.

Onima koji su mi, angažiranjem huškačke mašinerije, htjeli zgaditi grad Sarajevo i moju domovinu Bosnu i Hercegovinu, poručujem da ostajem ponosan na to što sam sin ove zemlje i da u njoj i u njezinu glavnom gradu služim 50 godina kao svećenik, 30 godina kao nadbiskup i 26 kao kardinal.

Svima koji su na različite načine vrijeđali mene i katolike u ovoj zemlji, ne želim uzvraćati mržnjom nego praštanjem. Upravo onako kako je to Isus molio s križa: „Bože, oprosti im, jer ne znaju što čine!“ Nijedan istinski katolik na mržnju neće mržnjom uzvraćati i stvarati ozračje gorčine”.

Na kraju je naveo da ovom prilikom moli za svakog čovjeka da ga Bog prosvijetli i od zla oslobodi.

Čitaj još:   "NAPULJSKI STIL"- LIKVIDACIJA NA ULICAMA BEOGRADA: Ubica- dostavljač vrebao sedmicama žrtvu, 4 kamere ključne za istragu... (foto)

“Kao pastir koji naviješta Božju Riječ, molim za svakog čovjeka da ga Bog prosvijetli i od zla oslobodi te zavlada duh pomirenja, povjerenja i praštanja kako bismo, suočivši se sa svojom prošlošću, „istinom oslobođeni“ (usp. Iv 8,32) mogli svoju budućnost graditi tako da nova pokoljenja, umjesto da budu dionici naših današnjih prijepora i trvenja, mognu živjeti u miru, suradnji i međusobnom poštovanju”.

Izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more