HAOS: U Kini registrovani novi slučajevi koronavirusa, koji se sad ponaša drugačije … (foto)

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Pacijenti u sjeveroistočnim klasterima nose virus duže od prethodnih slučajeva u Vuhanu, i treba im i više vremena da se oporave i zabilježe negativan nalaz na testu, rijetko imaju temperaturu, ali su zabilježena oštećenja na plućima…

PEKING: Svijet, Recepti, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, srijeda… 20. 05. 2020… 20: 21… HAOS: U Kini registrovani novi slučajevi koronavirusa, koji se sad ponaša drugačije … (foto)

Novi koronavirus se ponaša drugačije u tijelima pacijenata u sjeveroistočnoj Kini koji su se zarazili skorije, u odnosu na ranije potvrđene slučajeve, indicirajući da se virus u toku širenja mijenja, kazao je istaknuti kineski doktor, piše Rojters.

Kina, koja je stavila epidemiju koronavirusa pod kontrolu zabilježila je prethodnih sedmica  nove klastere u sjeveroistočnom dijelu zemlje, u provincijama Džilin i Heilong jiang, čime se povećala zabrinutost od drugog  talasa zaraze.

Čitaj još:   MEDIKAMENT KOJI BLOKIRA UPALU PLUĆA: Spasonosan za najteže oboljele od Covida- 19... (foto)

Ćiu Haibo, doktor medicine koji je član ekspertske grupe Nacionalne zdravstvene komisije, kazao je da je period inkubacije virusa u pacijentima na sjeveroistoku zemlje bio duži u odnosu na pacijente iz Vuhana, grada u koji je bio žarište virusa ranije. 

“Ovo uzrokuje problem ako oni nemaju simpome. Dakle kada se susreću sa porodicom oni ne vode računa o tom problemu, i  onda imamo porodični infektivni klaster”, kazao je Ćiu za nacionalnu televiziju CCTV u utorak.

Pacijenti u sjeveroistočnim klasterima nose virus duže  od prethodnih slučajeva u Vuhanu, i treba im i više  vremena da se oporave i  zabilježe negativan nalaz na testu, dodao je on. Oni su rijetko imali temperaturu, ali su zabilježena oštećenja pluća.

On je dodao da je virus koji je otkriven u tim provincijama najvjerovatnije importovan iz inostranstva, što je moiglo da uzrokuje različitosti u njegovom manifestovanju.

Čitaj još:   Situacija alarmantna: Tajna evakuacija zaraženih u manjem bh entitetu... (foto)

Nije kazao odakle on misli da je virus došao, ali obije ove provin sije se graniče sa Rusijom. Kina je prijavila pet novih slučajeva koronavirusa danas. Četiri su rezultat lokalne transmisije i jedan je slučaj importovan iz inostranstva.Ukupan broj zaraženih u toj zemlji je  82,965, a preminulo je  4,634 osoba...

izvor agencije

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});