PRIŠTINA: Obilježena Lejletu-l-kadr na Kosovu bez prisustva vjernika… (foto)

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Muslimani na Kosovu su obilježili noć Lejletu-l-kadr, 27. noć mjeseca ramazana, za koju se kaže da je vrednija od hiljadu mjeseci…

PRIŠTINA: Kosovo, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, srijeda… 19. 05. 2020… 08: 21… PRIŠTINA: Obilježena Lejletu-l -kadr na Kosovu bez prisustva vjernika… (foto)

Banjaluka, 15.maj 2018 U Ferhat-pašinoj džamiji u Banjaluci večeras je klanjan prvi teravih-namaz, zajednička noćna molitva muslimana karakteristična za mjesec posta. ( Anadolu Agency – Miomir Jakovljevic )

U noći Lejletu-l-kadra počela je objava Kur'ana i zato je to jedna od najvažnijih noći u islamskom kalendaru.

Vjeruje se da se u toj noći meleci spuštaju u velikom broju tako da njihov broj premašuje broj kamenčića na Zemlji.

Zbog mjera uvednih na sprečavanju širenja koronavirusa večeras je u džamijama na Kosovu noć Lejletu-l-kadr, obilježena bez prisustva vjernika.

Predsjednik Islamske zajednice Kosova muftija Naim Ternava izjavio je danas da je mišljenje stručnjaka da još uvijek nema uslova za otvaranje džamija za vjernike, koje su zbog korone zatvorene sredinom marta.

Čitaj još:   PRIŠTINA HAŠIM TAČI: „Republika Srpska na Kosovu- BOŽE SAČUVAJ,…to je glupo i opasno…“!?

Muftija Trnava je nakon sastanka s direktorom Nacionalnog instituta javnog zdravlja Kosova Naserom Ramadanijem i mikrobiologom Lulom Rakom, izrazio optimizam da će se epidemiološka situacija uskoro poboljšati i da će džamije biti ponovo otvorene...

izvor iBalkan.net / agencije

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});