SARAJEVO: U Istikali džamiji obilježena Lejletu- l – Kadr, ramazan je radost u bilo kakvim uslovima… (foto)

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

U svečanom programu obilježavanja Lejletu-l-Kadr učestvovali su i učači Kur'ana i izvođači kasida…

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, srijeda… 19. 05. 2020… 09: 21… SARAJEVO: U Istikali džamiji obilježena Lejletu- l -Kadr ramazan je radost u bilo kakvim uslovima… (foto)

Centralna svečanost Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini povodom mubarek Lejletu-l-kadr, 27. noći ramazana, koja je vrednija od hiljadu mjeseci, održana je u utorak u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Vjernici su se s radošću okupili i u drugim sarajevskim džamijama, pa tako i u Istikali u naselju Otoka…

Jasmin Šehović kaže da je ovogodišnji ramazan, bez obzira na činjenicu da se u početku nije moglo prisustvovati namazima u džamijama, doživio kao i svaki dosad. U 27. noći kiša mu nije predstavljala nikakav problem da dođe u džamiju i obilježi je.

“Doživio sam ga, kao i svaki, samo što je ova korona sve nekako poremetila. Isti je ramazan, kao svaki ramazan. Hvala Allahu dragom. Meni je velika radost kada dođe ramazan. Bilo kakvi uslovi da su volim doći i u džamiju. Bilo je nezgodno. Svake godine, svaki ramazan je sa radošću dočekan, ali sada je baš bilo nezgodno, jer ovaj koronavirus je poremetio svakog vjernika koji je dolazio“, rekao je Šehović.

Čitaj još:   NOVI PAZAR, BIZARNO: U sudnicama se prevodi sa srpskog na bosanski jezik... (foto i video)

Veli da se jako lijepo osjeća što je za Lejletu-l-kadr mogao doći džamiju.

“Lijepo je, nema veze kiša je, ali ja sam opet došao da svoje dam, da bi odradio svoje što znam“, istakao je Šehović.

U svečanom programu obilježavanja Lejletu-l-Kadr u Begovoj džamiji na Baščaršiji učestvovali su i učači Kur'ana i izvođači kasida. Nakon svečanog programa klanjana je jacija, teravih i vitr-namaz, s početkom u 22.07 sati.

Iako je došlo do ublažavanja određenih mjera, tokom dolaska vjernika i boravka u džamijskim prostorima bilo je obavezno nošenje maski, pridržavanje mjera fizičke distance, te dezinfekcije prilikom ulaska u džamiju.

Ova noć nalazi se u posljednjoj trećini ramazana, najodabranijeg mjeseca islamskog kalendara koji je na izmaku. Tada većina vjernika noći provodi u ibadetu i molitvama, ali isto tako i u itikafu, stalnom boravku u džamiji i ibadetu slijedeći primjer posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, s. a. w. s., koji je i sam tako provodio posljednju trećinu ramazana.

Hadisi poslanika Muhammeda, s. a. w. s., jasno ukazuju na to da je Lejletu-l-kadr skrivena u posljednjoj trećini mjeseca ramazana i to u neparnim noćima čije su vrijednosti mnogobrojne i višestruke. Ta noć je posebno značajna jer je u njoj počela objava Kur'ana u kojem je opisana stvarna vrijednost te noći po kojoj je i nazvana sura El-Kadr:

Čitaj još:   FILMSKA POTJERA U NJEMAČKOJ: Bosanca jurilo 28 policijskih automobila...

Noć Kadr odnosno noć odredbe (arapski “kadr“) nazvana je jer se vjeruje da te noći određuju i zapisuju odredbe svim Božijim stvorenjima za narednu godinu. Mnoštvo je načina činjenja ibadeta u Noći kadra, počevši od zikra, dova, učenja Kur'ana te pokajanja i traženja oprosta.

izvor iBalkan.net / agencije AA

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});