IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Britanski naučnik upozorava: Drugi talas korone virusa neizbježan… (foto)

Smrtni bilans usled COVID- 19 u Velikoj Britaniji zvanično iznosi više od 35.000…

LONDON: Svijet, Crna Hronika, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, četvrtak… 21. 05. 2020… 21: 21… Britanski naučnik upozorava: Drugi talas korone virusa neizbježan… (foto)

Nekadašnji glavni naučni savjetnik britanske vlade, ser Dejvid King, upozorava da je sada izvjestan drugi talas koronavirusa u Velikoj Britaniji, naročito u Londonu i drugim velikim gradovima, i da bi ukupan broj žrtava mogao dostići 200.000.

King, koji takođe nosi počasnu titulu profesora fizičke hemije na Univerzitetu u Kembridžu, kritikovao je odluku premijera Borisa Džonsona da, uporedo sa ublažavanjem restriktivnih mjera, zvaničnu poruku stanovništvu povodom pandemije, koja je donedavno glasila “Ostanite kod kuće”, zameni novom, koja glasi “Ostanite na oprezu”.

“Niko tačno ne zna šta ta poruka znači – smatram da se vlada sve vrijeme ponašala na neodgovoran, opasan i nekoherentan način,” rekao je ovaj stručnjak, dodajući da će nova poruka stanovništvu dovesti do porasta broja zaraženih i ponovnog uvođenja izolacije u zemlji.

Čitaj još:   OD DANAS U BIH Upozorenje građanima: Zbog padavina i jakog vjetra sutra narandžasti meteoalarm... (foto)

Iako tvrdi da se pridržava savjeta svog savjetodavnog naučnog tima, vlada odbija da javno objavi sadržaj tih savjeta, ističe King. Smrtni bilans usljed COVID-19 u Velikoj Britaniji zvanično iznosi više od 35.000, ali je u javnosti široko rasprostranjeno uvjerenje da je broj umrlih zapravo veći, a King tvrdi da je on već premašio 50.000.

“Nemam poverenja u to što oni (vlada) rade, i plašim se da bi taj broj mogao da dostigne 100.000, 200.000 ili više”, rekao je King za australijski ABC.

Međutim, u naučnim krugovima ima i onih koji podržavaju kurs koji je sada zauzela Džonsonova vlada.

Onkolog Karol Sikora, nekadašnji rukovodilac programa Svjetske zdravstvene organizacije za borbu protiv raka, tvrdi da bi, naročito među oboljelima od kancera, usled produžene izolacije bilo izgubljeno mnogo više života nego što bi ih bilo sačuvano, kao i da je vlada postupala pretjerano oprezno prilikom donošenja mera protiv COVID-19...

izvor ABC

LONDON I BBC O DIJALOGU BEOGRADA I PRIŠTINE: Historijski dogovor ili početak rata?

BBC prenosi izjavu specijaliste za Balkan na Londonskoj školi ekonomije Read more

Dnevni horoskop za 19. januar 2022. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi Read more