DUGOROČNA PROGNOZA ZA BALKAN I OSTATAK EVROPE: Kakvo nam vrijeme dolazi u ljetnim danima… (foto)

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Od juga Francuske sve do juga Evrope vruće i sušno u narednim mjesecima…

ISTANBUL: Svijet i Region, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, četvrtak… 21. 05. 2020… 16: 21…  DUGOROČNA PROGNOZA ZA BALKAN I OSTATAK EVROPE: Kakvo nam vrijeme dolazi u ljetnim danima… (foto)

Od juga Francuske sve do Ukrajine vruće i sušno…

Uz jug Europe u nadolazećim mjesecima prevladavat će suho i vrlo vruće vrijeme. AccuWeather najavljuje brojne izražene toplinske valove. “Mogu se očekivati brojna duga razdoblja s temperaturama između 30 i 40 Celzijevih stupnjeva, ali i preko 40 stupnjeva”, kazao je meteorolog Tyler Roys.

Ne očekuju se ni dulja razdoblja s padalinama, što će dovesti do više problema, piše AccuWeather, prvenstveno misleći na probleme u poljoprivredi i propadanje usjeva, ali i na probleme s prometovanjem brodova koji plove europskim rijekama. “Najviše će biti pogođeni usjevi pšenice, kukuruza, suncokreta i šećerne trske”, naglašavaju meteorolozi. Naravno, moguća su razdoblja s jačim padalinama, ali se ne očekuje da će dugo trajati.

Opasnost od brojnih požara u Španjolskoj i Portugalu…

Proljeće u Španjolskoj i Portugalu obilježila je iznadprosječna količina padalina za ovo doba godine, ali ljeto će biti potpuno suprotno. “Ljeto će biti vruće i većinom suho, iako i dalje postoji mogućnost izraženih nevremena, većinom u planinskim predjelima”, stoji u prognozi. “Bujanje vegetacije tijekom proljeća i dugi toplinski valovi stvorit će podlogu za pojavu velikih i razornih požara na ovom području”, upozoravaju meteorolozi.

Čitaj još:   Krvavi pir Gorana Jankovića, jezivi detalji masakra...

Francuska, Njemačka, Poljska

Području od sjevera Francuske do sjevera Poljske, pak, prijete razorne oluje. “Središnja i sjeverna Francuska, Njemačka i Danska nalaze se na prijelazu vruće i suhe zone na jugu i hladnih fronti koje dolaze sa sjevera. Upravo tim područjima prijete jake oluje – tuča, razorni vjetrovi, bujične poplave, pa čak i tornada”…

Balkan i jug Evrope…

AccuWeather najavljuje brojne izražene toplinske valove i sezonsku prognozu za ljeto. Kako najavljuju, prvi dani juna posvuda će donijeti toplije, iako ne posve stabilno vrijeme, a prema raspoloživom prognostičkom materijalu toplije od višegodišnjeg prosjeka bit će i tijekom ljetne sezone.

Dakle, prema sezonskoj prognozi za ljeto 2020. (klimatološko ljeto- juni, juči o avgust), predviđa se iznadprosječno toplo uz veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze.

Pritom je u julu i avgustu moguće veće pozitivno odstupanje srednje mjesečne temperature od prosjeka. Uz pozitivnu anomaliju temperature ne može se isključiti mogućnost pojave toplinskih valova, odnosno niza dana kada vrućina može loše utjecati na zdravlje. Prognoza takvog događaja ne može se dati na sezonskoj skali, već tijekom ljeta valja pratiti službene vremenske prognoze za kraće razdoblje (nekoliko dana unaprijed, najviše tjedan) koje će, bude li potrebno, sadržavati upozorenje na vrućinu.

Čitaj još:   UŽAS: Novi napad na Čaršijsku džamiju, koja se trebala na ljeto da otvori...

Isto tako mogući su mjestimični prodori hladnog zraka (npr. prolaskom hladne fronte), odnosno kraća razdoblja s temperaturom oko ili čak nižom od uobičajene za ljetne mjesece.

Sjeverna Europa…

Veliku Britaniju očekuje potpuno suprotno vrijeme nego prošle godine, tijekom koje je pala ispodprosječna količina oborina. “Većina olujnih sustava koji budu prolazili ovim područjem donijet će razdoblja kiše, prvenstveno na području sjevernog dijela Irske i sjeverozapada Škotske. Mogu se očekivati povremene grmljavinske oluje diljem Velike Britanije”, stoji u prognozi AccuWeathera.

Baltičke zemlje…

Diljem Skandinavije i baltičke regije očekuje se najmirnije ljeto, najavljuje AccuWeather. “Padaline će biti većinom malo ispod prosjeka”, rekao je Roys. Većina ljeta bit će ugodno topla uz mogućnost izbijanja nekoliko blažih toplinskih valova. “Šumski požari bili su velika prijetnja prije nekoliko godina, a sada ovom području prijeti ista opasnost ako sušno razdoblje bude trajalo više tjedana”, kaže Roys te dodaje da će opasnost od šumskih požara biti najveća u Švedskoj i Finskoj…

izvor iBalkan.net / AccuWeather

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});