IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Mladića čuvala državna bezbjednost: ŠOK DETALJE sa svadbe sina zločinca iz RS- a… (foto)

Haški tribunal ga je potraživao, zaštita je bila toliko dobro organizovana operativci DB na vjenčanju Mladićevog sina gostima strogo branili da prave fotografije…

BEOGRAD: Regija, Crna Hronika, Zanimljivosti, Putovanja, vijesti, subota… 23. 05. 2020… 13: 51… Mladića čuvala državna bezbjednost: ŠOK DETALJE sa svadbe sina zločinca iz RS- a… (foto)

Ratka Mladića ratnog zločinca iz Haga, sredinom devedesetih čuvala je beogradska Služba državne bezbjednosti, i to u vrijeme dok ga je tribunal potraživao.

Zaštita je bila toliko dobro organizovana da su operativci DB na vjenčanju Mladićevog sina gostima strogo branili da prave fotografije jer bi izbio skandal ukoliko bi se snimci s generalom na tom veselju pojavili u medijima.

Ove do sada nepoznate detalje je u svojoj upravo objavljenoj knjizi otkrio Goran Živaljević, bivši operativac DB tokom vlasti Zorana Đinđića.

– Mladića sam vidio jedanput u životu, na svadbi njegovog sina Darka u beogradskom hotelu “Jugoslavija”, negdje 1997. godine… Tada sam kao operativac beogradskog centra RDB imao zadatak da sprečavam da prisutni gosti neovlašćeno fotografišu generala jer je haška poternica već bila na snazi pa, uprkos svemu, ne bi bilo baš zgodno da se slike sa tog događaja pojave u nekom svjetskom mediju.

Proveli smo mi tu nekoliko sati, kibicovali kume i opominjali svatove da fotografisanje nije dozvoljeno, da bi se na kraju svadbe general Mladić fotografisao samo sa nama, koji smo čuvali ne njegovu privatnost, već nepobitnu činjenicu da on tih godina slobodno živi u Miloševićevoj Srbiji – naveo je Živaljević.

Mladiću se kasnije gubi svaki trag, a demokratska vlast se nakon 2000. obavezala da će ga uhapsiti. Na čelo tima za potragu je kratko vrijeme tokom 2003. godine bio i Živaljević, ali se na tom mjestu nije zadržao dugo, jer nije bilo rezultata u potrazi za begjuncem.

Čitaj još:   DPS: Bojkotuj prevaru, spriječi krađu... (foto)

– General Ratko Mladić uhapšen je maja 2011. godine, zahvaljujući upornoj potrazi koju su sprovodili pripadnici BIA, po potpuno zakonitom i nedvosmislenom nalogu tadašnjeg direktora i vrha srpske vlasti koja je stvarno vjerovala da nas, iza ispunjenja tog teškog posla, čekaju samo pogodnosti i brzi ulazak u EU – navodí Živaljević i dodaje:

– Djelovalo mi je kao da se i sam Mladić obradovao zbog činjenice da je konačno pronađen i uhapšen…

izvor Srbija danas. rs

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more