Uhapšen Luka Vojvodić član “grobara“ čekićem po simbolu borbe za slobodu u Podgorici… (foto i video)

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Polomljene mermerne ploče na spomeniku na Ravnom lazu, nadomak Podgorice, na mjestu gdje je donijeta odluka o podizanju Trinaestojulskog ustanka protiv fašista u Drugom svjetskom ratu. 24. maj 2020…

PODGORICA: Crna Gora, Crna Hronika, Putovanja, Zanimljivosti, vesti, srijeda… 27. 05. 2020… 15: 18… Uhapšen Luka Vojvodić član “grobara“ čekićem po simbolu borbe za slobodu u Podgorici… (foto)

Crnogorska policija uhapsila je Podgoričanina Luku Vojvodića zbog osnovane sumnje da je u noći između subote i nedjelje uništio mermernu ploču na spomeniku na Ravnom Lazu u Piperima koji simbolizuje otpor crnogorskog naroda fašizmu i okupaciji Crne Gore, piše Pobjeda.

Prema saznanjima Pobjede, crnogorska policija je uspjela za nešto više od 48 sati da identifikuje osobu koja je, kako pokazuje istraga, čekićem polomila dvije mermerne ploče na spomeniku podignutom u čast 8. jula 1941. godine kada je održan sastanak Pokrajinskog komiteta KPJ za Crnu Goru, Boku i Sandžak i donešena odluka o podizanju ustanka– 13. jula.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: NOVE MJERE ZA SVE PRİVREDNE SUBJEKTE...sa radom prestaju zabavni parkovi i teretane

Osumnjičeni je sinoć oko 21.30 sati dao izjavu u Centru bezbjednosti u Podgorici i pred inspektorima je priznao djelo. Nakon toga je sproveden u Osnovno državno tužilaštvo. Tužilac će se izjasniti da li će Vojvodiću odrediti zadržavanje do 72 sata.

Osamnaestogodišnji Vojvodić je član navijačke grupe “grobari“ iz Crne Gore, agresivno je podržavao radikalne srpske nacionalističke ideje i bio je redovni učesnik litija koje je kao protest zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti organizovala Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori u sadejstvu sa ovdašnjim prosrpskim strankama i organizacijama, prenosi Pobjeda.

Za sada nema informacija da li je još ko, osim Vojvodića, učestvovao u fašističkom rušenju simbola ustanka crnogorskog naroda.

Na mjestu gdje je spomenik u Piperima, član Politbiroa CK KPJ i Glavnog štaba NOP odreda Jugoslavije Milovan Đilas je, po dolasku u Crnu Goru, 8. jula 1941. godine održao sastanak Pokrajinskog komiteta KPJ za Crnu Goru, Boku i Sandžak, kojem su prisustvovali politički sekretar PK Božo Ljumović, organizacioni sekretar PK Blažo Jovanović, kao i članovi Pokrajinskog komiteta – Radoje Dakić, Savo Brković, Budo Tomović, Vido Uskoković, Krsto Popivoda i Periša Vujošević.

Na sjednici je jednoglasno donešena odluka o podizanju ustanka i riješeno da što prije počnu oružane akcije.

Čitaj još:   Meteorolozi upozoravaju: Kiša ostavlja žute tragove, šta nas čeka za vikend... (foto)

Trinaestojulski ustanak naroda Crne Gore je bio najveći narodni ustanak u porobljenoj Evropi. Počeo je 13. jula 1941. godine, pod rukovodstvom KPJ, a trajao je do polovine avgusta, kada je ugušen jakom italijanskom ofanzivom. Trinaestojulski ustanak je bio iskra velike narodnoslobodilačke borbe u Jugoslaviji koja je doprinijela slomu fašizma

izvor Cdm

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});