IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DOBILI STE PO 100 EURA ALI TO NIJE SVE: Sledeće nedelje na račun liježe još…(foto)

Uplatu na namjenske račune mogu da očekuju najkasnije do 5. juna, imajući u vidu da je to poslednji radni dan u nedelji…

BEOGRAD: Srbija, Ekonomija,Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak… 28. 05. 2020… 00: 08… DOBILI STE PO 100 EURA ALI TO NIJE SVE: Sledeće nedelje na račun liježe još…(foto) 

Drugi minimalac privrednicima i zaposlenima biće isplaćen u prvoj nedelji juna.

Uplatu na namenske račune poslodavci mogu da očekuju najkasnije do 5. juna, imajući u vidu da je to poslednji radni dan u nedelji.

Prvi minimalac za 1.052.000 radnika u 232.000 preduzeća država je isplatila 7. maja. Novih 30.000 dinara država će na namjenske račune uplatiti najkasnije za desetak dana...

Treći i poslednji minimalac koji je predviđen u okviru državnog paketa podrške za privredu biće isplaćen u prvoj nedelji jula. Za tri mjeseca svaki zaposleni od države praktično će dobiti oko 90.000 dinara.

Vlada je uredbom, vrlo precizno definisala grupe radnika koji će za april, maj i jun, od države dobiti pomoć, a jasno je i koji zaposleni na to nemaju pravo…

Prvo i najvažnije pravilo jeste da na minimalac imaju pravo radnici koji su prijavljeni, u prevodu oni koji ne rade na crno. Drugo pravilo jeste da je firma u kojoj rade osnovana prije 15. marta ove godine, kao i da nije registrovala prekidanje djelatnosti pre ovog datuma, a tokom vanrednog stanja.

Tako će minimalac biti uplaćen onima koji imaju ugovor o radu, ugovor na određeno ili na neodređeno vrijeme. Pritom se na isti način tretiraju zaposleni sa punim radnim vremenom, odnosno nepunim radnim vremenom, bez obzira da li je riječ o zaposlenom na određeno ili neodređeno.

Čitaj još:   DRAMA U AVIONU: Avion hitno preusmjeren za Zagreb kada je bio iznad BiH, jednom od putnika na letu je... (foto) 

Što se tiče zaposlenih koji su primljeni u radni odnos 01.04.2020. godine, poslodavac po osnovu ovih zaposlenih može ostvariti pravo na minimalac za dva mjeseca.

Pravo na minimalac pritom nemaju lica angažovana po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima, kao ni ostala lica koja su angažovana van radnog odnosa. U ovoj grupi najčešće su sezonci.

Takođe, u slučaju da preduzetnik istovremeno ima status zaposlenog a penzioner je, on nema pravo na minimalac. Pravo na ovakvu direktnu pomoć države nemaju ni trudnice i porodilje kojima cijelu zaradu isplaćuje država.

Pravilo je i da poslodavac nema pravo na minimalac ukoliko je smanjio broj radnika tokom vanrednog stanja do 15.03.2020. godine za više od deset odsto, izuzev zaposlenih kojima je do tada istekao ugovor o radu zaključen na određeno vrijeme.

Uredba predviđa i da poslodavac gubi pravo na direktna davanja i fiskalne pogodnosti ukoliko prije isteka roka od 3 mjeseca od poslednje isplate minimalca smanji broj zaposlenih za više od 10%, ne računajući zaposlene sa kojima je zaključio ugovor o radu na određeno vreme prije 15. marta 2020. godine za period koji ističe pre 3 mjeseca od poslednje isplate minimalca…

Čitaj još:   Đenero: VLADA NEMA PODRŠKU- AKO NE PADNE DANAS PAŠĆE SJUTRA

izvor srbijadanas.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more