IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

STRUKA SE SLAŽE: Dolazi DRUGI TALAS, otkrili da li će ponovo biti uvedeno VANREDNO STANJE… (fato)

Da li doći do nule za nedelju dana, dve ili tri… zato što smo otvorili kolektive, nije bitno koliko je bitno da virus ne dokači nekog ko je posebno osetljiv- rekao je prof. dr Predrag Kon na konferenciji za medije na temu o nastavku borbe sa korona virusom, u susret drugom talasu epidemije…

BEOGRAD: Regija, Recepti, Zanimljivosti, vijesti, petak… 29. 05. 2020… 22: 48… STRUKA SE SLAŽE: Dolazi DRUGI TALAS, otkrili da li će ponovo biti uvedeno VANREDNO STANJE… (fato)

– Međutim, to se ne očekuje. Očekuje se da izgubi potencijal prenošenja – dodao je on.

– Što se tiče nula smrtnih slučajeva, to već vidimo. Počećemo da shvatamo da zaista završavamo fazu pandemije na svjetskom nivou. Možemo malo da se relaksiramo. Potpuno prihvatam da se zaista nalazimo na kraju početka – rekao je.

Dr Kon očekuje da će polovinom juna epidemiološka situacija u Srbiji biti na svom koncu.

Tim povodom prof. dr Darija Kisić Tepavčević rekla je da “talasi” nisu došli sa korona virusom.

 Taj drugi, treći, peti talas… ne bi bio ništa neobično.

– Kada je u pitanju oboljevanje koje ne ostavlja solidan imunitet, kao što je bpr. grip, opet imamo period godine kada nešto očekujemo. Znamo tačno kada očekujemo potencijalnu epidemiju gripa. Mi to očekujemo na osnovu prethodnih sezona. Ako nam se i sledeće godine pojavi Kovid-19, to više neće biti čak ni epidemija, biće nešto što se očekuje – objasnila je Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da se ne očekuje ništa fatalno – “veći talas”, “drugi talas”… Dodala je da se zna kako ga suzbiti i da će se širiti “koliko mu dozvolimo”.

Čitaj još:   Još jedna poruka EU: Većina ambasadora preskočili Abazovićev prijem... (foto, video)

Sad radimo i većim intenzitetom nego za vrijeme vanrednog stanja, ali smo manje u medijima – rekla je Kisić Tepavčević dodajući da krivulja ide u smjeru u kojem je struka priželjkivala.

Da smo imali dva modela – optimistički i pesimistički – i da smo prošli bolje nego što je optimistički scenario predvideo, ocenio je prof. dr Branimir Nestorović.

– Mnogo je kontradiktornih izveštaja bilo u medicinskoj literaturi – rekao je Nestorović dodajući da je zahvalan kineskim stručnjacima na nekim insajderskim informacijama.

Kon je rekao da je u proteklom periodu bilo važno proglašenje vanrednog stanja, zatim dolazak opreme i dolazak kolega iz Kine.

– Sa uvođenjem vanrednog stanja, tek smo korišćenjem komunalne policije shvatili koliko nije poštovana izolacija. Kada je proradio Sajam bilo je potpuno jasno da ćemo mi ovo suzbiti – kazao je.

Rekao je da je sada zadovoljan što se škola zatvorila. Prema njegovim riječima, imali bismo veći kolektivni imunitet, ali bi i rizik bio za stare bio veći.

Čitaj još:   SARAJEVO Poginuli u sudaru vozova uposlenici Željeznica FBiH...

– Ako bude talas, bićemo spremni i za njega – kazao je dodajući da prije očekuje “talaščić”, te da ne misli da će biti ponovnog uvođenja vanrednog stanja...

izvor SD.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more