IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SJEĆANJE Na dan bijelih traka i ubijene Prijedorčane … (foto i video)

U znak sjećanja na stradanje nesrpskog stanovništva Prijedora i okoline, 31. maja se u Prijedoru, te brojnim drugim gradovima u BiH, ali i širom Evrope obilježava Dan bijelih traka…

ISTANBUL: Regija, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, nedelja… 31. 05. 2020… 10: 18… SJEĆANJE Na dan bijelih traka i ubijene Prijedorčane … (foto)

Vlasti bosanskih Srba u Prijedoru su 31. maja 1992. izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se nesrpskom stanovništvu nalaže da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

“Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ovim ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice”.

Tako je glasio poziv na radiju. Mnogi Prijedorčani koji su ga čuli prije tačno 25. godina, pronađeni su u oktobru 2013. godine u selu Tomašica, najvećoj masovnoj grobnici koju svijet još nije vidio.

Uvod u etničko čišćenje nesrpskog stanovništva

”Stojite na mjestu jedne od najvećih grobnica u BiH. Ova zemlja pokriva ostatke bošnjačkih i hrvatskih civila koji su ubijeni od srpskih snaga u toku etničkog čišćenja u ljeto 1992. godine. Molimo vas da poštujete sjećanje na žrtve”, napisano je na tabli postavljenoj na Tomašici.

Čitaj još:   Dan bijelih traka: Sjećanje na 3.176 ubijenih Prijedorčana i 102 djece... (foto i video)

“To je prvi put da su nakon nacističkog proglasa iz 1939. članovi jedne etničke ili religijske skupine na ovaj način bili obilježeni za istrebljenje što je predstavljalo uvod u etničko čišćenje nesrpskog stanovništva i genocid nad Bošnjacima na području Prijedora čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 posto Bošnjaka i Hrvata s teritorije ove opštine”, ističu iz Saveza logoraša BiH...

Ove godine se i kanadski grad Hamilton, u ime solidarnosti sa žrtvama zločina u Prijedoru, uključio u kampanju Međunarodni dan bijelih traka, saopšteno je iz Instituta za istraživanje genocida, Kanada (IGK), koji navodi da im je želja da građani tog grada i Kanade postanu svjesni u kojim razmjerama se dogodio, kako kažu, zločin genocida u Prijedoru i na cijeloj teritoriji BiH.

“Neka današnji dan služi kao opomena na zlo koje se desilo u Bosni i Hercegovini i da svi zajedno djelujemo u funkciji sprečavanja ponavljanja zločina protiv čovječnosti i genocida” poručili su iz Saveza logoraša u BiH.

izvor agencije

Čitaj još:   ANĐELA VUKADINOVIĆ, Miss Crne Gore proslavila ISTORIJSKI USPJEH- "Nikada vas nisam RAZOČARALA"... (foto. video)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more