IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Jerusalem: Grupa jevrejskih fanatika u pratnji policije upala u džamiju Al- Aksa… (foto i video)

Džamija al- Aksa je više od dva mjeseca bila zatvorena za vjernike zbog pandemije koronavirusa, jučer je ponovo otvorena za zajedničke molitve…

JERUSALEM: Svijet, Crna Hronika, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak… 01. 06. 2020… 18: 18… Jerusalem: Grupa jevrejskih fanatika u pratnji policije upala u džamiju Al- Aksa… (foto i video)

Više od 110 jevrejskih fanatika, u pratnji policije, upalo je u ponedjeljak u džamiju Al-Aksa u Jerusalemu, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Ureda islamskih vakufa Jerusalema potvrđeno je da je 114 jevrejskih fanatika, u pratnji policijskih snaga, ušla u Al-Aksu.

Izraelska policija je, prema riječima očevidaca, privela troje Palestinaca, uključujući palestinsku aktivistkinju Hatice Huveys.

Džamija Al-Aksa, koja je više od dva mjeseca bila zatvorena za vjernike zbog pandemije koronavirusa, jučer je ponovo otvorena za zajedničke molitve.

Kompleks Al-Akse prostire se na 15 posto površine starog jezgra Jerusalema koje je pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Čitaj još:   JERUSALEM: Više od 100.000 Palestinaca klanjalo bajram- namaz u kompleksu Al- Aksa džamije... (foto i video)

Nakon Mesdžidu-l Harema u Mekki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aksa je treće po važnosti mjesto za muslimane.

Iako se čitava lokacija na kojoj se nalazi džamija sa zlatnom kupolom, sedamnaest vrata i četiri minareta, kroz historiju nazivala džamija Al-Aksa, danas se pod tim terminom označava samo džamija koja se obično naziva Haram el-Šarif (Plemenito svetilište)…

izvor agencije AA

JERUSALEM: Džamija Al- Aksa neće biti otvorena za vrijeme ramazana zbog korone… (foto)

Uzimajući u obzir pandemiju uzrokovanu COVID- 19, Vijeće je donijelo Read more