IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

EU objavila kada OTVORA GRANICE za zemlje koje nisu članice… (foto i video)

Prvo Šengen, pa ostatak Evrope…

BRISEL: Svijet, Ekonomija, Putovanja, Zanimljivosti, vijesti, petak… 05. 06. 2020… 20: 58… EU objavila kada OTVORA GRANICE za zemlje koje nisu članice… (foto i video)

Ministri unutrašnjih poslova EU najavili su da će se otvaranje unutrašnjih granica Šengena završti do kraja juna, a da zatim slijedi postpeno otvaranje vanjskih granica EU do čega bi trebalo da dođe početkom jula.

Na sastanku Savjeta EU ocijenjeno je da je ukupna epidemiološka situacija u EU 27 pozitivna što će omogućiti većini zemlja članica da 15. juna otvore svoje granice unutra Šengena, a ostale bi to trebalo da završe do kraja mjeseca.

– Vratićemo se potpuno funkcionalnoj Šengen zoni i slobodi kratenja građana najkasnije do kraja juna – kaže komesarka za unutraše poslove Ilva Johanson.

Ministri unutrašnjih poslova na video konfrenciji založili su se da se prvo u potpunosti otvore unutrašnje granice Šengena, a da se zatim pređe na postepeno otvaranje spoljnih granica EU.

U Evropskoj komisiji kažu da će seledeće nedelje predstaviti nove smjernice koje se odnose na funcionisanje spoljnih granica EU.

Čitaj još:   PRVO KIŠA, PA NOVI PREOKRET: Danas umjereno oblačno uz mogućnost pljuskova, za vikend dnevne temperature ponovo iznad 30 stepeni C... (foto)

Dodaje se da se neće produžavati preporuka o restrikciji putovanja “u i iz šengenskog prostora” koja važi do 15. jula.

– Međutim, sve zemlje članice su tražile dalje, kratko, produženje ovog perioda. To znači da se do kraja juna unutrašnje granice dižu, a do posetepenog podizanje restrikcija na putovanja iz EU i u EU treba doći početkom jula – kaže komesarka Johanson.

U Briselu naglašavju da otvranje spoljnih granica EU mora biti postepeno, kooordinsiano, proporcionalno i nediskriminaciono, a zasnovano na kriterijumima koje izdaje Evropski Centar za prevenciju i kontrolu zaraze.

Napominje se da je trenutno ukupna slika epidemiloške situacije “vrlo pozitivan širom EU 27” i ocjenjuje da je to rezultat značajnih napora u zadržavanju virusa COVID- 19.

Dodaje se da se i dalje treba pridržavati fizičke distance, ali da zdravstvne organizacije navode da nema potrebe za daljim restrikcijama na granični prelazima unutra Šengena…

izvor agencije

Čitaj još:   EU NIJE SPREMNA ZA NOVE PREGOVORE SA LONDONOM: Brisel odpuhao Borisa Džonsona...
BERLIN: Postignut dogovor u vezi sa sporom o migrantima…

Predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU) Horst Seehofer je izjavio da su Read more

BROJNE Evropske zemlje na rubu bankrostva…

Prema podacima Evropske centralne banke, razlika između ulaznih i izlaznih prekograničnih Read more

LUKSEMBURG Tužba, Sudu pravde EU: Slovenija tužila Hrvatsku…

Tužba, podnijeta Sudu pravde EU u Luksemburgu, zasniva se na Read more