IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KRIZNI ŠTAB U FBiH IMA NOVU NAREDBU: Primjena počinje sutra obavezno se… (foto)

U Federaciji BiH je donio novu naredbu i preporuke koje će se primjenjivati od nedjelje, 14. juna dostavio kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva na daljnje postupanje…

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, Putovanje, vijesti, subota… 13. 06. 2020… 11. 41… KRIZNI ŠTAB U FBiH IMA NOVU NAREDBU: Primjena počinje sutra obavezno se… (foto)

Nakon što je odlukom Vlade FBiH 29. maja 2020. stanje nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa prestalo je važenje sa 31. majem, prvo Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva donosi naredbe i odluke su obavezujuće krizne štabove kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu te za pravne i fizičke osobe…

– Federalna uprava inpekcijske poslove kantonalne uprave inspekcijske poslove, kao i inspekcije organizirane mjerodavnim ministarstvima u kantonu, odnosno općinski i gradski inspektori naredbom su zaduženi da pojačaju inspekcijski nadzor u cilju kontrole provođenja naređenih mjera i sprječavanja širenja Covida-19 na području svoje jurisdikcije…

Naredbom se FMUP – Federalna uprava policije i kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova i uprave policije zadužuju da, sukladno tački IV Odluke o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovano pojavom koronavirusa, poduzimaju mjere iz svoje mjerodavnosti podrška inspekcijskim službama, u cilju kontrole provođenja naređenih mjera i sprječavanja širenja Covida-19 na području svoje jurisdikcije – naglašavaju iz Kriznog štabaFederalnog ministarstva zdravstva.

Čitaj još:   PRIŠTINA, NOVE MJERE: Na Kosovo se više ne može sa pasošem Srbije...

Napominju kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva prvo je i data mogućnost uvođenja i restriktivnijih mjera osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva te građane podsjećaju na obavezu poštivanja mjera prevencije i lične zaštite.

Naredbom je obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru, kao i u otvorenom javnom prostoru ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba.

Pridržavanjem mjera koje na snazi, štitimo sebe i druge i sprečavamo širenje virusa i povećanje broja oboljelih. Posljednji podaci nam pokazuju kako nepridržavanje mjera lako može dovesti do naglog povećanja broja oboljelih i od pojedinačne odgovornosti svakoga od nas zavisi kakvu ćemo situaciju imati u danima koji su pred nama.

Federalno ministarstvo zdravstva danas je, na zahtjev kantonalnih zavoda za javno zdravstvo i uz stručno mišljenje Zavoda za javno zdravstvo FBiH, dalo saglasnost Tuzlanskom kantonu i Kantonu Sarajevo za proglašenje epidemije u ovim kantonima, a pokrenuta je i procedura za proglašenje epidemije zarazne bolesti Covid-19 na teritoriji Federacije BiH…

izvor (SB)

GORAN ČERKEZ:„Moramo izdržati, vakcina nema, ako se situacija pogorša ide POTPUNO ZATVARANJE GRADOVA…“ (foto i video)

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez za medije govori o Read more

Čitaj još:   EPILOG MAKLJAŽE U BEOGRADU: Uhapsili 130 osoba, dok su vređali opoziciju bili dobri momci, sad za Vulina ološ... (foto i video)
NOVE MJERE: Zabranjene svadbe i proslave zbog koronavirusa u Crnoj Gori…(foto)

Zabranjen je rad noćnih klubova, barova i diskoteka na teritoriji Read more